Annons

Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Debatt
DEBATT: Det finns fortfarande motstånd mot kvinnliga präster och samkönade vigslar i Svenska kyrkan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av insändaren i ST 13/9 med signaturen "Medlem i Svenska kyrkan".

En av Svenska kyrkans värderingar var att låta viga samkönade par. Ändå så hade all personal, från präster ner till oss kyrkvaktmästare, rätt att vägra jobba med en sådan vigsel, skriver Sten Karlsson.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

Du kallar frågan om manliga prästernas rätt att inte jobba med kvinnliga präster och prästernas vägran att viga samkönade par för "en ickefråga".

När det gäller motståndet mot kvinnliga präster så stöder du dig på ett beslut från 1993 att inte längre prästviga motståndare till kvinnliga präster. Men hur många motståndare mot kvinnliga präster finns det som tjänstgör idag och som prästvigdes före 1993?

Sedan så är beslut på Kyrkomötet och verkligheten ibland två skilda saker i  dagens Svenska kyrkan. Jag var anställd i Svenska kyrkan mellan åren 2000 och 2013 och en grundförutsättning för att få jobba där var "att du delade Svenska kyrkans värderingar". En av de värderingarna var att låta viga samkönade par.

Ändå så hade all personal, från präster ner till oss kyrkvaktmästare, rätt att vägra jobba med en sådan vigsel. Trots att vi då vid en vägran inte "delade Svenska kyrkans värderingar" – som var en grundförutsättning för att arbeta i Svenska kyrkan.

Så att säga som du gör, att Sten-Ove Danielsson helt saknar kunskap om Svenska kyrkan när han angriper det motstånd som fortfarande finns i vår kyrka mot kvinnliga präster och samkönade vigslar, tyder enligt mig på bristande insikt hos dig själv eller en vägran att erkänna de sanna förhållandena.

Sten Karlsson, före detta kyrkvaktmästare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan