Annons

Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Debatt
DEBATT: Replik: En röst på Socialdemokraterna är en röst för en välkomnande, öppen och demokratisk folkkyrka

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på insändaren "S-politiker blottar sin okunskap om kyrkan i insändare" i ST 13/9.

Ja, det är dags att alla svenska präster ska viga samkönade par, skriver Sten-Ove Danielsson (S) i en replik.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

För oss Socialdemokrater är det en självklarhet att Svenska kyrkan ska vara en öppen och trygg plats för både medlemmar och medarbetare.

Motstånd mot kvinnors prästvigning finns fortfarande inom kyrkan, och ses som ett arbetsmiljöproblem, oavsett om det är en ”icke-fråga” eller ej. Det går inte att bortse från att det finns krafter som jobbar för att motarbeta den positiva utveckling vi ser inom Svenska kyrkan.

Frågan handlar om så mycket mer än om motståndet mot kvinnliga präster. Det handlar om huruvida präster i Svenska kyrkan ska kunna, genom sin samvetsklausul, neka att viga samkönade par. Vi måste våga ifrågasätta traditionella, förlegade och förtryckande maktstrukturer i samhället.

Vi värnar om att utvecklingen ska gå framåt, att ingen ska utestängas oberoende av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Diskrimineringsgrunderna ska inte vara valfritt att förhålla sig till. Det ska vara självklart.

Ja, det är dags att alla svenska präster ska viga samkönade par. Det är med glädje att det nu finns en majoritet för det i kyrkomötet eftersom flera nomineringsgrupper delar dessa värderingar.

Annons

Det är med stor ödmjukhet jag har fått förtroendet att vara med i utvecklingen mot en än mer öppen folkkyrka.

För alla människors lika värde och rätt!

Sten-Ove Danielsson, socialdemokratisk kyrkovalskandidat till Härnösands stift

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan