Annons

Annons

Här är klimatkrisen

Här är klimatkrisen – en granskande artikelserie av ST

Katarina Vikström, Rolf Lunneborg, Leif Johansson och Pontus Hellsén

Text

Rolf Lunneborg, Katarina Vikström, Pontus Hellsén och Leif Johansson tittar närmare på klimatfrågorna i Medelpad och världen i ST:s nya artikelserie "Här är klimatkrisen".

Bild: Eva Lena Olsson

Annons

Miljöfrågorna har nog aldrig genomsyrat så många samtal som under den gångna sommaren. De har handlat om orkaner i USA, översvämningar i Tyskland, bränder i Grekland och det italienska värmerekordet på 49 grader.

Annons

I sommar, från en dag till en annan, låg stora delar av Gävle under vatten. Skyfallen får oss att minnas tillbaka till hur Sundsvall för 20 år sedan drabbades av de värsta regnovädren i mannaminne.

Annons

Miljöproblem har varit en del av vår samhällshistoria så länge vi kan minnas. De återkommande larmen har handlat om oljeutsläpp, ozonhål, besprutning av åkrar, tunnelbyggen genom åsar, industriutsläpp, tungmetaller, plast, matsvinn och livsmedel innehållande gifter som lagras i vår arvsmassa.

Till detta kommer nu det allvarligaste larmen av dem alla, klimatkrisen.

Få kanske minns, andra hade inte fötts ännu – men för 31 år sedan samlade FN politiker och världens främsta experter för att ta itu med den klimatkris som man då började förstå hotade runt hörnet. Det fanns en alarmerande klimatrapport att ta ställning till, den första.

Men mötet med IPCC:s klimatpanelen som skedde i Tonhallen i Sundsvall slutade i oenighet världens länder emellan.

Nu, 30 år senare, visar en ny rapport från FN:s klimatpanel att världen befinner sig på gränsen till irreparabla skador. I stort sett alla klimatforskare är eniga om mänsklighetens roll i det hela.

Den brännande frågan är hur man vänder en oceanångare med nästan åtta miljarder passagerare

Annons

Den brännande frågan är hur man vänder en oceanångare med nästan åtta miljarder passagerare. Sveriges klimat har redan blivit både varmare och mer nederbördsrikt, enligt Naturvårdsverket och den samlade expertisen.

I en serie artiklar ska vi försöka spegla klimatfrågan genom människor som bor i vår region. Och det är inte helt enkla frågeställningar.

Annons

Vi lever i ett konsumtionssamhälle. Det skapar jobben och bildar grunden för samhällsekonomin. Samtidigt går det inte längre att förneka att vårt sätt att leva och konsumera får konsekvenser.

Vad händer om vi väljer ett liv bortom ekorrhjulet? Hur ska då skola, vård och omsorg finansieras? Kan vi hitta lycka utan materiella ting?

Vad händer om vi väljer ett liv bortom ekorrhjulet? Hur ska då skola, vård och omsorg finansieras? Kan vi hitta lycka utan materiella ting?

Vi ska avhandla tänkbara framtidsscenarier och försöka få svar på vad vi som bor i Medelpad gör och kan göra för att mildra klimatförändringarnas effekter. Häng gärna med oss – det handlar ju om våra barn, barnbarn och alla som kommer sedan.

Klimatförändringarna händer här i Medelpad också. I ST:s artikelserie speglas både oron och lösningarna på vad vi kan göra som individer och samhälle. Tveka inte att höra av dig med tankar och tips.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy