Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Miljöpartiet levererar största kulturbudgeten någonsin – igen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartiet är Sveriges kulturparti, med en offensiv politik och satsningar på kulturen, skriver Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister, med flera miljöpartister.

Bild: TT

Annons

Med Miljöpartiet har vi den största kulturbudgeten någonsin – igen! Fokus för oss i budgetförhandlingarna har varit att kulturlivet ska gå stärkt ur krisen: en historisk kris måste följas av en historisk återhämtning.

I hela Sverige finns ett rikt kulturarv och en fantastisk kulturscen med museer, orkestrar, bibliotek, arkiv, kulturföreningar och kulturskapare som var och en spelar en viktig roll och behöver stöttas efter pandemin.

Därför lägger Miljöpartiet i regeringen nu en kulturbudget på 1,3 miljarder med satsningar för hela landet och stora stöd till kulturens återhämtning, mer pengar till regional kultur och bibliotek men också på kulturmiljöer och kulturarv i hela landet.

Annons

Att vi nu äntligen kan gå fram med produktionsincitament för filmen är också oerhört viktigt för att stimulera filmproduktion och ge bättre förutsättningar att producera film i Sverige. Det är som vi ser det ett första steg mot att stärka den svenska filmsektorn nationellt men också i den globala konkurrensen och något som gynnar hela näringslivet.

Annons

Pandemin har satt djupa spår i kulturlivet. Det finns inte en enda del av kulturens infrastruktur och produktion som inte påverkats. Kulturarbetare som förlorat sin vardag, konstnärer som sett sina inkomster försvinna, museer och konsthallar som ekat tomma. Stöden har varit nödvändiga och många gånger avgörande, men nu måste vi vara beredda att stötta framåt. De satsningar vi gör nu i regeringens budget på det fria kulturlivet, med stimulansstöd för fria aktörer inom scenkonst, musik, bild och form, är viktigt både för enskilda konstnärer och hela den kulturella infrastrukturen med produktioner och arrangörer.

Vi är stolta över den kulturbudget som lagts men mer behövs för ett starkt och fritt kulturliv. Vi måste vara uthålliga, prioritera kulturens återhämtning på alla politiska nivåer och fortsätta arbeta för jämlik tillgång till kulturlivet. Vi kommer ta vidare utredningen vi tillsatt i regeringen om kulturens frihet så att Sverige har fria kulturaktörer som aldrig anpassar sig till politiken, på någon nivå. Men, för att vara fri krävs också grundläggande trygghet: mer behöver göras för konstnärers villkor så att trygghet finns när man får barn eller är sjuk.

Annons

En historisk kris måste följas av en historisk återhämtning, där är budgeten nu en del. Men arbetet för att fylla kulturen av liv igen och för kulturens frihet fortsätter.

Annons

Miljöpartiet är Sveriges kulturparti, med en offensiv politik och satsningar på kulturen!

Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister

Pernilla Stålhammar (MP), kulturpolitisk talesperson

Knapp Britta Thyr (MP), distriktsordförande Västernorrland

Birgitta Skoglund (MP), Sundsvall

Elisabet Zemturis (MP), Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy