Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Fler bostäder åt unga och studerande i Sundsvall

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi som politiker har ett ansvar att skapa bättre möjligheter för unga att flytta hemifrån och för studenter att få ett tryggt och bra boende, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Sundsvall växer och det är glädjande. Vi vill att alla ska ha en plats i vår stad, gammal som ung. Att ha en bostad är en social rättighet.

Vi som politiker har ett ansvar att skapa bättre möjligheter för unga att flytta hemifrån och för studenter att få ett tryggt och bra boende.

Den politiska majoriteten i Sundsvall bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har sedan 2014 genomfört flertalet åtgärder för att öka bostadsbyggandet och förbättra möjligheterna för unga och studerande att få en bostad. Det arbetet börjar vi nu se effekt av. Byggandet av mindre lägenheter, som passar både unga och studenter, har ökat kraftigt de senaste åren. Sedan 2017 har ungefär 400 nya mindre lägenheter blivit verklighet eller är i slutskedet av att produceras.

Den politiska majoriteten utvecklar campusområdet genom att skapa förutsättningar för bostadsbyggande i närheten och kommunen samverkar också med Studentkåren för att främja den studentsociala miljön, som är minst lika viktig. Studentbostadsgarantin har funnits i här under flera år och gör Sundsvall till en mer attraktiv plats för högskolestudier.

Annons

Annons

Mitthem har nyligen också fått ett uppdrag att i dialog med privata aktörer arbeta för att utvidga garantin till fler studerandegrupper.

För att främja ungas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden ska Mitthem tillhandahålla 100 lägenheter för unga under 25 år.

Socialdemokraterna, i samverkan med Centerpartiet och Vänsterpartiet, har också tagit initiativ till att den som för tillfället saknar sysselsättning har möjlighet att tillgodoräkna sig sitt försörjningsstöd från samhället som inkomst och kan på så sätt få möjlighet att få hyra en bostad genom Mitthem.

Som socialdemokrater är vi övertygade om att politiken har ett ansvar för att öka bostadsbyggandet och främja ungas möjlighet att få en egen bostad. I ett starkt samhälle ska inte bostadsbrist enbart ses som en individuell utmaning utan något som samhället behöver bidra till att lösa.

Åsa Ulander (S), gruppledare Socialdemokraterna i Sundsvalls kommunfullmäktige

Drinor Selmani, ordförande SSU Sundsvall

Johan Nilsson Alsterbåge, ordförande S-studenter Mitt

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy