Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Skamligt att höja priset för sjukresor – respektlöst mot svaga i samhället

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När de sjuka och med svag ekonomi får en höjning av priset på en sjukresa med cirka 400 procent, från 38 kr till 200 kr för enkel resa, så blir man ännu mera brydd när man säger att orsaken är likställighetsprincipen enligt kommunal lagen, skriver Carina P Berglund. Foto: Karin Johansson/Arkiv

Annons

Nu är måttet rågat! En prishöjning utan liknelse drabbar de allra svagaste. Det trodde jag inte skulle ske i mitt land Sverige. När de sjuka och med svag ekonomi får en höjning av priset på en sjukresa med cirka 400 procent, från 38 kr till 200 kr för enkel resa, så blir man ännu mera brydd när man säger att orsaken är likställighetsprincipen enligt kommunal lagen.

Kan man åka buss eller bil så kan man begära ersättning tillbaka, men är du sjuk och svag då höjer vi priset och någon ersättning kommer inte på fråga! Nu finns ett högkostnadsskydd, "gurse" lov för det, men många kommer undvika söka vård av ekonomiska skäl.

Vad är det för vindar som blåser? Ett samhälle som tar hand om de svagaste på ett respektlöst sätt. Det är inte mitt land.

Man funderar, det byggs pooler, spektakulära hus, det rivs i slit och släng-anda, få funderar på att klimatanpassa sitt liv, man vill utomlands och bli serverad goda drinkar, strö pengar omkring sig och få en fin solbränna. Klyftorna ökar. Vem bryr sig om de allra svagaste? Det borde vi alla göra i ett friskt samhälle.

Annons

Annons

Nu är det på riktigt och det drabbar. I förlängningen blir det nog dyrare med att inte få hjälp i tid. Vi får svårare åkommor när vi inte kommer in i rätt tid.

Jag skäms över hur man utarmar de svaga. Det känns inte som mitt land! Konsensus är att i dag är det dem – i morgon kan det vara du som behöver en sjukresa men inte har råd.

Carina P Berglund

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy