Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Debatt
DEBATT: Äldrevården i Västernorrland måste lära av pandemins misslyckande

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att Västernorrlands äldre ska få den vård och omsorg som de behöver är självklart och en fråga om både liv och värdigt åldrande, skriver Anders Gustafsson, vd Mirola.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Nästan sju av tio svenskar, 66 procent, ger underkänt betyg till hur äldrevården fungerat under coronapandemin. Allra lägst betyg ger personer som är över 65 år, det visar en ny Sifoundersökning som vi på Mirola låtit göra.

De äldre är på många sätt de som drabbats värst av pandemin. Besöksförbud har hindrat dem från att träffa närstående och dödstalen har varit fruktansvärt höga. Trots heroiska insatser från personalen i äldreomsorgen har 2 308 personer som är 70 år eller äldre bekräftats smittade med covid-19 i Västernorrland. Av dem har 365 personer avlidit.

Annons

Annons

I landet som helhet har över 80 000 personer över 70 år bekräftats smittade och av dem har 12 500 personer avlidit. I Västernorrland bodde 73 procent av de avlidna på särskilt boende, även kallat äldreboende, eller hade hemtjänst, motsvarande andel för riket är 73 procent.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterade i, sin tillsyn av äldreomsorgen förra året, allvarliga brister vad gäller medicinsk vård och behandling av personer på särskilda boenden för äldre under pandemin. Bedömningen är att ingen av landets regioner har tagit det fulla ansvaret för att säkerställa en individuellt behovsanpassad vård och behandling.

Det är tydligt att vi som land misslyckats i uppdraget om att ge alla likvärdig vård. Att Västernorrlands äldre inte får den vård och omsorg som de behöver är allvarligt och en fråga om både liv och värdigt åldrande. Syrgas har varit grundläggande i behandlingen av de som drabbats hårdast av covid-19, men har inte funnits tillgängligt för många äldre.

Nu när pandemin förhoppningsvis går mot sitt slut måste vi dra lärdomar för att undvika att göra om samma misstag i framtiden. Fortfarande saknas exempelvis både hjärtstartare och tillgång till syrgas på många äldreboenden. Vi vill därför uppmana tjänstemännen som har ansvar för äldrevården i Västernorrlands kommuner att undersöka så att alla äldreboenden har tillgång till modern och tillgänglig utrustning som kan rädda liv.

Annons

Annons

Att Västernorrlands äldre ska få den vård och omsorg som de behöver är självklart och en fråga om både liv och värdigt åldrande.

Anders Gustafsson, vd, Mirola

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy