Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Näringslivsbolaget: Det krävs närvaro i luften för tillväxt på marken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En rundringning till flera av våra större företag visar att behovet av goda flygförbindelser till och från Sundsvall-Timrå Airport är mycket stort, skriver Eva Nyh Hederberg, vd Näringslivsbolaget i Sundsvall. Foto: Petra Berggren och Kristofer Lönnå

Annons

Rubriken är en sanning för många företag i regionen. Vi har ett stort antal företag som är beroende av fysiska möten främst i Stockholm, men också för att kunna resa vidare till andra destinationer i Sverige och världen. Idag är den typen av flygförbindelser till och från Stockholm i stort sett omöjliga på Sundsvall-Timrå Airport.

Idag lyfter endast ett passagerarplan varje vardag mot Stockholm. Avresetiden varierar mellan klockan 10 och 13. Förhållandet är detsamma i motsatt riktning, alltså endast en avresa per vardag. Tider som dessutom omöjliggör att man bara kan åka över dagen på sin arbetsresa, utan tvingas till minst en övernattning. På lite längre sikt är det här förstås en helt ohållbar situation för många av regionens företag.

Annons

Näringsbolagets uppdrag är att bidra till tillväxt. Vi ska bland annat arbeta för att fler företag utvecklas, startar och etablerar sig i Sundsvall.

Annons

En rundringning till flera av våra större företag visar att behovet av goda flygförbindelser till och från Sundsvall-Timrå Airport är mycket stort. Exempelvis svarar SCA, Telia och Skandia att en god tillgänglighet är av yttersta vikt för att också vara en attraktiv region.

Här är några argument som framkom i rundringningen:

■ Stor risk att ledningsgrupper/strategisk kompetens flyttas eller placeras på andra mer lättillgängliga orter.

■ Nya Oskustbanan med dubbelspår och två timmar till Stockholm blir klar tidigast 2033. Just nu är restiden nästan fyra timmar, ohållbart om man vill resa bara över dagen.

■ Företag som verkar i andra regioner med bättre kommunikationer får klara konkurrensfördelar.

■ Kompetensperspektivet och att vara en attraktiv region är lika viktiga som affärsperspektivet – varför ska talanger och familjer välja Sundsvall om möjligheterna att resa på ett smidigt sätt är så begränsade?

■ Vi som verkar på en nationell och global arena får mycket svårt att byta flyg till andra städer och länder med så få avgångar – på fel tider dessutom.

Den 29 september kommer Näringslivsbolaget tillsammans med näringslivsenheterna i Timrå och Härnösand att bjuda in företag, flygoperatörer, politiker, regionen och andra intresseorganisationer till en diskussion på vår flygplats. Målet är att visa flygbolagen att behovet av goda flygförbindelser är stort och att det är affärsmässigt lönsamt att trafikera Sundsvall-Timrå Airport.

Tillgänglighet, tillväxt och perspektivet att "hela Sverige ska leva" är avgörande för vår region, och affärer på marken kräver närvaro i luften.

Eva Nyh Hederberg, vd Näringslivsbolaget i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy