Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST för 50 år sedan: Jordgubbsepok på väg att ta slut i Bergsjö – fabriken flyttas till Staffanstorp

Bergsjö Fruktindustri startade sin verksamhet 1945, då jordgubbsåldern i Bergsjö var uppe i sitt intensivaste skede.

I går meddelade Foodia och KF, där fabriken i norra Hälsingland ingår, att anläggningen ska stängas nästa sommar. Verksamheten flyttas till Staffanstorp, dit också bland annat Björnekulla flyttas.

ST 24 september 1971.

Annons

Det sista kapitlet i Bergsjös jordgubbshistoria skrivs troligen 30 juni nästa år. Då slår Foodia, eller Bergsjö Fruktindustri som fabriken tidigare hette, igen. Bergsjö förlorar samtidigt en av tre industrier av betydelse. Kooperativa förbundet verkställer då ett flera år gammalt beslut att flytta förädlingen av skogsbär till Åstorp (tillfälligtvis) och slutligen till den nybyggda anläggningen i Staffanstorp, Skåne. 22 personer, varav 14 kvinnor, förlorar därigenom sina anställningar. Sett mot bakgrunden av att Bergsjöfabriken arbetar med råvara som i huvudsak är Norrlandsproducerad (lingon, blåbär, hjortron) och att flyttningen sker från en ganska industrifattig utflyttningsbygd till ett redan överhettat område i Skåne, förefaller KF:s lokalisering originell. Men Foodias produktionschef Sven Strindberg, som besökte Bergsjö på torsdagen, framhöll att motiven för en centralisering till Staffanstorp är väl underbyggda. Här på bilden ses tre av de anställda, som tog emot beskedet. Från vänster: Ove Thorell, Lars-Åke Ström och Erik Ström.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Ingen bindningstid - säg upp när du vill.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy