Annons

Annons

Annons

Annons

Här är klimatkrisen

Debatt
DEBATT: Är det Sundsvallsbilister eller våra politiker som ökar utsläppen från våra bilar?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Trafikflödet på våra huvudgator i Sundsvall är i stort samma antal fordon per dygn som tidigare, men tidsmässigt så tillbringas mer tid i köer, skriver signaturen "Pendlare boende på Södermalm".

Bild: Mats Olsson, Arkivbild

Annons

Med anledning av artikeln "Åtta av tio åker ensamma – bilavgaser ger stan dålig luft" i ST 22/9.

Nu är det aktuellt att skylla utsläpp från bilarna på oss bilister igen. De orsaker man lyfter är att vi åker ensamma i bilarna och att vi har gamla bilar, men det är väl inget som uppstått på senare tid och är nog inte orsaken.

Annons

Annons

När man ser bilarna i köerna är det många nyare bilar som drar mindre och har effektivare avgasrening. Man ser också en hel del elbilar.

Det man inte pratar om är de stora orsakerna, som våra politiker ansvarar för.

Trafikflödet på våra huvudgator i Sundsvall är i stort samma antal fordon per dygn som tidigare, men tidsmässigt så tillbringas mer tid i köer på tomgång genom staden, med inbromsning och accelerationer före och efter alla vägbulor. Samt många ologiska hastighetsbegränsningar.

Om politiker och journalister sätter sig på en stol på olika platser längs väg 562, till exempel vid före detta kasinot och hotellbåten, så förstår ni hur denna ombyggnad påverkar miljön – med en fil och ett hopp in mot övergångstället, ett krondike ned från rampen samt en gröntid för gående som är anpassad för att kunna tömma hela stenstadens befolkning.

Innan ombyggnaden så kunde minst ett 30-tal fordon passera i två filer på en grön våg från Skepparplatsen till Köpmangatan/Parkgatan utan stopp och tomgångskörning. Det har inte jag och de övriga cirka 20 000 fordon per dygn lyckats med någon gång efter ombyggnaden. Hur påverkar det miljön?

Sedan tillkommer sökandet efter parkeringar i stenstaden för boende, kunder och arbetare.

Annons

Fler lägenheter skall skapas av kontor, fler hotell byggs, men det finns inte parkeringar i dess närhet.

Kanske dags för lite nya politiker med förståelse för vårt vardagsliv...

Pendlare boende på Södermalm

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan