Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Sverige står inför stora problem med elförsörjningen – ansvariga dribblar bort frågan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vad händer med elförsörjningen i Sverige? Elpriset är kraftigt stigande och Karlshamnverket (baserat på olja) körs som aldrig förr trots att vi är i en sommar/höstperiod.

Om elbrist uppstår i Sverige under vinterhalvåret kommer landet att erfara problem som får översvämningarna i Gävle nyligen att framstå som en lätt västanfläkt, skriver Carl-Göran Grönvik.

Bild: TT, Arkivbild

Behöver folk känna oro?

När frågan ställs hörs politiska uttalanden som "Vi har aldrig producerat mer elenergi än nu och exporterar dessutom elöverskottet". Dock – elfrågan är betydligt mer komplicerad än så. Det räcker inte med att producera en större mängd el under året än vad landet behöver, vi behöver också i varje ögonblick tillhandahålla den effekt som krävs i Sverige. Det är en helt annan sak och det borde alla ansvariga känna till, men de väljer att dribbla bort frågan av politiska skäl (eller okunskap).

Annons

Annons

Vindkraften producerar dessutom ingen el när vindarna uteblir. Vill man påtala fler problem med vindkraften finns faktorer som obefintlig reglerbarhet och dålig frekvensstabilitet.

Som man bäddar får man ligga och allt fler tecken tyder nu på att landet står inför stora problem med elförsörjningen – och då talar vi enbart om befintlig elektrifiering. Vi har inte ens mer än börjat prata om "det stora elektrifieringssprånget". En elektrifiering i hållbarhetens och de gröna näringarnas namn. Vem törs ifrågasätta eller säga emot? Ingen vill väl vara en bakåtsträvare?

Alltmer ska drivas med el. Bland annat fordonsflottan samt reduceringen av järnmalmen hos LKAB och SSAB. Inga små områden, precis. Vid LKAB och SSAB ska vätgas istället för kolbränslen användas för reduktionen av järnmalmen. Det är ingen ny uppfinning och fungerar nog bra. Problemet är bara att tillverkningen av vätgas kräver enormt mycket elenergi.

Behovet av elenergi förväntas inom ett par decennier öka från cirka 140 Terawattimmar (TWh) till 280 TWh, alltså en fördubbling. Det handlar om ett projekt i formatet "jätteenormt". Befintlig stabil elproduktion ska dessutom ersättas av väderberoende produktion. Har det verkligen sjunkit in hos beslutsfattarna? Tillåt mig tvivla.

Jag tror fördubblingen av elproduktionen inom ett par decennier är en teknisk omöjlighet och undrar varför frågan hittills inte fått större genomslag? Hänger alla bara på för att det är grönt?

Annons

Hur som helst. Verkligheten är att Sverige, som de senaste cirka 15 åren lagt ned 6 av sina 12 kärnkraftsreaktorer, redan nu balanserar på gränsen till elbrist. Om elbrist uppstår i Sverige under vinterhalvåret kommer landet att erfara problem som får översvämningarna i Gävle nyligen att framstå som en lätt västanfläkt. Ansvariga politiker kommer troligen säga sig inte ha förstått komplexiteten i frågan.

Annons

Fan, vad jag saknar en näringslivsföreträdare och samhällsdebattör som Curt Nicolin (före detta vd på Asea och SAF). En gigant inom näringslivet med gedigen teknisk utbildning och industrierfarenhet som åtnjöt allmän respekt och själv personligen var starkt involverad i utbyggnaden av det svenska energisystemet under andra halvan av 1900-talet. Det system som tidigare gynnat Sverige så väl.

Vem i svenskt näringsliv kan axla hans roll? Den personen är sååå efterlängtad.

Carl-Göran Grönvik, Sundsvall, civilingenjör kemiteknik, KTH 1984

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan