Annons

Annons

Annons

Annons

Västermalm

Debatt
Kyrkoherde svarar: Därför hyr vi inte ut GA-kyrkan för konserter med inträde

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

GA är inte för uthyrning. Vi fyller vår vackra kyrka med musik av egen kraft, skriver Anna Stenund, kyrkoherde i Sundsvalls församling.

Bild: Linnea Hellgren

Annons

Replik på insändaren "Märkligt att neka konserter med inträde i GA-kyrkan" i ST 6/10.

Självklart vill vi i Sundsvalls församling inte upplevas som orättvisa. Här kommer en bakgrund till varför det ser ut som det gör. Svenska kyrkans uppdrag är att vara just kyrka. Vi firar gudstjänst, dop, konfirmation, vigsel och begravning. Diakonerna stöttar utsatta. Vi erbjuder samtal, barnverksamhet, krisstöd och mycket mer. Våra kyrkor står i församlingslivets tjänst.

I Sundsvalls församling har vi också fina resurser för ett levande musikliv. Vi har duktiga kyrkomusiker, många körer, egenproducerade konserter, kammarmusikfestival, sommarmusik, lunchmusik och samarbeten med externa musiker. Allt detta kan vi erbjuda Sundsvallsborna gratis och utan biljettbokning. Vi är stolta över att det är så.

Annons

Annons

Musiken bygger upp församlingens liv och öppnar för fina upplevelser i våra kyrkor. Kyrkan är inte en kommersiell scen bland andra.

I höst har jag som kyrkoherde tagit emot en rad förfrågningar om att få hyra GA-kyrkan för konserter, föredrag och annat. Dock inte av några "stora svenska artister". Det är glädjande att kultursverige kommer igång igen. Toppen för de arrangörer och scener i stan som lever på sina event. Men GA är inte för uthyrning. Vi fyller vår vackra kyrka med musik av egen kraft. Vi är en kulturarena på kyrkans eget vis. Dessutom behövs GA-kyrkan för dop, vigslar, begravning och gudstjänst. Hyr vi ut den skulle tillgängligheten minska för församlingens behov.

Det finns kyrkor som hyr ut. Många församlingar har inte de resurser som Sundsvall har med duktiga musiker och en stor budget. Då kan uthyrning vara ett sätt att få uppleva en välfylld kyrka. Det kan också handla om att man ligger lite avsides geografiskt och behöver dragplåster. I framtiden kan ekonomin krympa även hos oss. Då måste vi skära ned på vår musikbudget och i förlängningen kanske även hyra ut kyrkan. Men tack och lov är vi inte där än.

Vid ett fåtal tillfällen är det inträde ändå i GA-kyrkan. Det kan handla om vissa föreläsningar eller kurser, och så Julton. Jag gissar att den anonyma debattören tänker på det senare. Julton är starkt förknippat med vår stad och GA-kyrkan och har funnits i decennier. Körernas repertoar är lyhörd för julens budskap. För många Sundsvallsbor är Julton en omistlig tradition. Orättvist att detta arrangemang får ta inträde men inte andra? Ja, men Jultonskonserterna har en lång historia med unikt värde.

Annons

Annons

Om vi satte stopp för Julton av rättviseskäl skulle många vara oförstående och besvikna. Om vi i stället hyrde ut kyrkan för många konserter med gästande artister så skulle nog de lojala medlemmarna i kyrkan fråga sig varför de måste betala inträde i sin egen församlingskyrka. Hur rättvist blir det? Därför lever Jultonstraditionen vidare till mångas glädje.

Vi accepterar inträde en enda helg, resten av året är kyrkomusik med bredd och kvalitet gratis för alla. GA-kyrkan är stolt att kunna erbjuda det. Välkommen!

Anna Stenund, kyrkoherde i Sundsvalls församling

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Till toppen av sidan