Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
Byggföretagen är redo – oavsett om det blir Northvolt eller annan aktör

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sundsvallsregionen har goda förutsättningar för en större etablering, liknande Northvolts batterifabrik, skriver debattförfattarna. Bilden är från Northvolts fabrik i Västerås.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Byggföretagen i Västernorrland välkomnar Sundsvall, Timrå och Ånge kommuns initiativ att skapa ett erbjudande till etablering av Northvolt och Volvo Cars nya batterifabrik.

Det är viktigt att regionen tar initiativ i den industrialiseringsvåg som sveper över Norrland. Ett Norrland som med sina naturkrafter, stora ytor och råvaror är attraktivt för både nationella och internationella etableringar

Att alla sex kommuner i Sundsvallsregionen: Sundsvall, Timrå, Ånge, Hudiksvall, Nordanstig och Härnösand, tillsammans med Sollefteå kommun, skapat ett väl genomtänkt erbjudande för en större etablering, ser vi som ett nytt och framtidsinriktat tankesätt.

I Sundsvallsområdet har de senaste åren flera stora infrastruktursatsningar pågått, varav de flesta projekt är färdigställda inom kort.

Annons

Annons

Logistikmöjligheterna har och kommer fortsättningsvis kraftigt förbättrats. Sundsvalls hamn byggs ut för en ökad containerkapacitet. Logistikparken som nu byggs och står färdig 2024 blir knutpunkten för sjöfart, väg och järnväg.

Mittuniversitetet bedriver relevant forskning och utbildning inom teknik- och samhällsbyggnadssektorn och även via yrkeshögskolan, vuxenutbildningen och gymnasieskolorna finns möjlighet till utbildningar som leder till arbeten. 

Vår region erbjuder grön energi; vattenkraft, vindkraft och solel. Tack vare befintlig industri med krav på hög kvalitet och god tillgänglighet finns här redan idag ett av Sveriges stabilaste elnät. Här finns möjligheterna till tillväxt, utveckling och ett rikt friluftsliv.

Inom centrala Sundsvall finns utrymme för 2 500 nya bostäder, inom Sundsvallsregionen finns planberedskap för 4 500 nya bostäder. Bostäder i stadsmiljö, såväl som i havsnära områden.

Sammanfattningsvis har Sundsvallsregionen goda förutsättningar för en större etablering, liknande Northvolts batterifabrik.

Vi ser dock ett behov av:

■ Fortsatt tryggad kompetensförsörjning bland annat genom fler platser till yrkeshögskolan.

■ Mer förutsägbara tillståndsprocesser.

■ Minskad nationell sårbarhet i råvaruförsörjning.

Byggföretagen i Sundsvallsregionen är redo att möta framtiden. Vi är redo att bidra till utvecklingen av vår region. Vi är redo att ta oss an framtidens möjligheter att bygga såväl bostäder som industrianläggningar och infrastruktur. Vi är redo, oavsett om det blir Northvolt eller någon annan aktör som väljer att etablera sig i Sundsvallsregionen.

Annons

Annons

Hanna Magnusson, Byggföretagen Västernorrland

Anders Göransson, vd Castanum förvaltning AB

Ulrik Forsberg, vd Bekab

Jörgen Eriksson, regionchef Peab

Petter Lundqvist, affärsansvarig NCC

Joachim Förnäs, arbetschef hus Ellextre Entreprenad

Jan-Erik Skogström, vd Härnösands Schakt och Trädgårdsanläggningar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy