Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
S-kvinnor: Alla som möter våldsutsatta måste ha rätt kompetens

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi fortsätter ta kampen för alla kvinnors rätt att äga friheten och makten över sina liv, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Replik på insändaren "Forskare slår fast att våldsamma män har övertag vid myndighetskontakter – vad gör politikerna åt det?" i ST 2/10.

Vi har alla, män och kvinnor, ett ansvar när det gäller att förhindra mäns våld mot kvinnor.

Annons

Vi S-kvinnor har på olika sätt drivit och driver ständigt opinion, dels för att påvisa problemen men också för att aktivt skapa olika insatser och åtgärder, som efterfrågas i insändaren.

Exemplen är många på hur vi agerar: bildar opinion i media, skriver motioner, agerar på olika sätt i olika forum där vi har möjlighet att delta.

Vid S-kvinnors kongress den 1–3/10 2021 behandlades flera motioner i detta ämne. Det handlar då bland annat om motioner som efterfrågar ökat stöd till kvinnojourerna och långsiktig finansiering och som också regeringen är positiv till, förebyggande arbete med unga pojkar för att bryta normer för manlighet, lagstiftning för allvarlig psykisk misshandel, skadestånd för kvinnor som råkat ut för våld i nära relation och mycket mera. Samtliga motioner bifallna av kongressen. En del av dessa krav ska drivas nationellt, en del regionalt och en del lokalt, beroende på vilken nivå som kan agera.

Annons

På S-kvinnors initiativ har Sverige fått: en samtyckeslag, ett förbud mot sexköp, samt en rad straffskärpningar. Det handlar om straffskärpning för grov kvinnofridskränkning, fotboja till förstahands-åtgärd vid beslut om utvidgat kontaktförbud, skärpt straff för överträdelse av kontaktförbud, sänkt tröskel för kontaktförbud och begränsad tillgången till en gemensam bostad.

I vår debattartikel i ST 25/9 uppmanar vi kommunerna i Västernorrland att på en rad områden säkra insatser till skydd för kvinnor och barn mot våld i hemmet. En viktig punkt här är att socialtjänstens arbete ska stärkas. Alla som möter våldsutsatta måste ha rätt kompetens.

Annons

Fortbildning och handledning är nödvändiga verktyg för att klara detta.

Vi fortsätter ta kampen för alla kvinnors rätt att äga friheten och makten över sina liv!

Monica Fällström, ordförande S-kvinnor Västernorrland

Ewa Back, ordförande Sundsvalls S-kvinnor

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy