Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Hur många barn i Sundsvall får inte det stöd de har rätt till?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag konstaterar att kedjan är lång av personer som ska anta ett barnperspektiv vid de åtgärder som rör barnet, en kedja av aktörer som enligt flera rapporter saknar relevanta kunskaper och en kedja som inte är starkare än sin svagaste länk, skriver signaturen "Barnrätt".

Annons

Alla har nog vid det här laget hört talas om treårige Tim, som media har rapporterat om. Han ska enligt Migrationsverket utvisas och separeras från den enda familj han vet om. Trots att sakkunniga säger att vårdnadsöverflytt är möjlig har socialtjänsten i Landskrona länge envist hävdat att det inte går.

Jurister säger att det är en feltolkning av lagen.

Annons

Det här är inte ett nytt fenomen eller särskilt för Landskronas socialtjänst. Barnombudsmannen, Unicef, med flera, har i omgångar påvisat brister i Sveriges efterlevnad av barnkonventionen. Man konstaterar enhälligt att det inte är lagstiftningen som brister utan bristerna härleds till enskilda handläggare, socialtjänster och domstolar. Det vill säga de som har i sitt uppdrag att ta vara på barnets bästa.

För ett tag sedan fick jag veta att det är rektor som avgör om misstanke finns att ett barn far illa och om en orosanmälan bör göras. Det är således inte pedagogen närmast barnet som anses mest kompetent att avgöra detta.

Annons

När man ska bedöma uppgift om våld avseende barn ska situationen betraktas ur barnets perspektiv, liksom att kartlägga saker som väcker oro hos barnet. Barnperspektiv kan betyda att se olika beslutsalternativ ur barnets synvinkel, det vill säga att se med barns ögon. Det handlar om att försöka ta reda på hur barn uppfattar och upplever sin situation. Det räcker alltså inte med att göra någonting som man som vuxen anser vara till barnets bästa. Barn ska inte ses som subjekt utan som rättighetsbärare.

Jag konstaterar att kedjan är lång av personer som ska anta ett barnperspektiv vid de åtgärder som rör barnet, en kedja av aktörer som enligt flera rapporter saknar relevanta kunskaper och en kedja som inte är starkare än sin svagaste länk.

Jag undrar i mitt stilla sinne hur många barn i Sundsvall som inte får det stöd de har rätt till för att de som ska se till att barn växer upp under trygga förhållanden saknar kompetens vid tillämpandet av barnkonventionen – och än värre, hur många barn har berättat om att det inte är bra hemma, men denna kedja av aktörer väljer att anta ett förhållningssätt som av forskarvärlden förklarat som ett osynliggörande av barns utsatthet och bedömningar grundas på bias, kulturer och fördomar snarare än utifrån den kunskapsdrivna empiri och barnkonventionen?

Barnrätt

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy