Annons

Annons

Debatt
Ledamot: Dags att avveckla skönhetsrådet i Sundsvall

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tanken med ett skönhetsråd är bra, men givet de förutsättningar det fått är det akademiskt ohederligt att låta det fortsätta rulla, skriver Signe Weiss, ledamot i skönhetsrådet.

Bild: Mats Olsson, Arkivbild

Annons

Skönhetsrådet bildades med uppgift att vara rådgivande, upplysande och utbildande, vilket sågs som en viktig pusselbit i att förvalta och utveckla ett hållbart Sundsvall.

Under de tre år som rådet funnits har flera röster hörts som efterfrågat vad skönhetsrådet har för synpunkter på det som byggs och projekteras. Många har, med all rätt, undrar vad rådet gör och när det ska komma till tals.

Redan vid uppstarten fanns endast medel till att årligen hålla fyra möten à tre timmar per tillfälle. Utfallet av det har blivit att rådet inte fått någon reell möjlighet att verka på det sätt som många hade förväntat sig. Därtill bestämdes att rådet skulle ha sin organisatoriska hemvist under stadsbyggnadsförvaltningen, samtidigt som det skulle ledas av politiken, vilket naturligt leder till att stadsbyggnadsnämndens ordförande fick sitta på två stolar.

Annons

Vi har under de år som rådet funnits hämtat in information och inspiration från Stockholms skönhetsråd. Ett råd som funnits i drygt 100 år och som har en helt annan möjlighet att utföra sitt uppdrag i form av heltidsanställd samt upparbetade processer som involverar rådet på ett tidigt stadium. Ambitionsnivån i Sundsvall är dock för oklar och för diffus för att sikta på något som liknar Stockholms skönhetsråd.

Annons

Medlemmar i rådet har dessutom kommit med inspel samt förslag på mallar för att strukturera eventuella utlåtanden av projekt, samt även lyft sådant som skulle behöva vår granskning. Dock känns alla försök till att få igång en verksamhet i det närmaste omöjligt då styrningen av rådet hindrar allt framåtsyftande arbete.

Tanken med ett skönhetsråd är bra, men givet de förutsättningar det fått är det akademiskt ohederligt att låta det fortsätta rulla. Främst mot de yrkespersoner som är del av rådet, men också mot skattebetalarna.

Signe Weiss (M), ledamot i skönhetsrådet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy