Annons

Annons

Debatt
Nej till fortsatt utbyggnad av storskalig vindkraft i Timrå kommun

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att bygga ut vindkraften kraftigt i norra Sverige som förstör natur och miljö i form av stora vindkraftsindustriområden för att vi har elbrist i södra Sverige är vansinne, skriver David Forslund, Timråpartiet.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Riksdagspartierna sköter klimatfrågan riktigt dåligt. Vanligt folk får ta smällen för klimatomställningen. Både på grund av orimliga bränsleskatter, plastpåseskatten, etanolfloppen och annan symbolpolitik som är konstant återkommande.

Vi behöver en hållbar, stabil och långsiktig elförsörjning i hela landet. Att lägga ner kärnkraft är som, jag citerar statsminister Stefan Löfven (S), "lite blåögt".

Men en omställning till fossilfritt från nuvarande system kan inte ske på bekostnad av tillväxten. Utan tillväxt kan vi inte göra någonting. Ingen ekonomi, inga investeringar.

Vi måste ha en stabil tillväxt, en långsiktig tillväxt och framför allt en tillväxt som genererar jobb, välfärd och bättre levnadsstandard. Att göra elnätet instabilt är inte vägen framåt, det förlorar alla på. Inte minst naturen. Att elda 140 000 liter olja per timme i Karlshamn är konsekvenserna av att inte ha en plan för den politik som förs.

Annons

Att bygga ut vindkraften kraftigt i norra Sverige som förstör natur och miljö i form av stora vindkraftsindustriområden för att vi har elbrist i södra Sverige är vansinne. En elbrist som skapas när vi lägger ned fossilfri kärnkraft. Detta visar på en politisk symbolik att man är på den "goda" sidan, att man visar handlingskraft och samlar hela den politiska eliten för att visa att "nu gör vi i alla fall någonting, oavsett om det är bra eller inte".

Annons

Vi i Timråpartiet ställer inte upp på detta vansinne, därför säger vi också nej till fortsatt utbyggnad av storskalig vindkraft i Timrå kommun.

Att Sverige ska rädda hela världen är väl knappast något som undgått någon. Men Sverige har en minimal andel av de totala utsläppen i världen. Det spelar ingen roll för klimatet i stort om alla vi svenskar skulle sluta köra bil och skulle börja cykla istället.

Vi måste börja tänka hållbarhet och långsiktighet istället för att fatta beslut i panik, som riksdagspolitikerna gör. För det är väl allmänt känt att man inte fattar bra beslut under panik?

Lokalt har vi förutsättningar för att sänka utsläppen genom att minska transporterna, öka hållbarheten och värna lokala företag. Vi i Timråpartiet har drivit att kommunen ska köpa in lokalt odlad mat från lokala företag sedan 2014 för att servera till våra barn och äldre.

Annons

Timåpartiet har föreslagit satsningar på solceller och andra energieffektiviseringar på totalt 60 miljoner under en treårsperiod, detta har konstant röstats ned av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Avslutningsvis måste vi höja självförsörjningsgraden lokalt, sluta importera mat som finns i närheten och gynna det lokala näringslivet. Vi måste sluta bygga ut vindkraften som skapar en mängd andra miljöproblem och är dåligt för klimatet genom en ökad användning av svensk olja och tysk brunkol. El krävs dygnet runt för att ladda vår kommande fossilfria fordonsflotta, och som bekant ger inte vindkraften någon el när det inte blåser.

Annons

David Forslund, fullmäktigeledamot för Timråpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy