Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Den vita käppen – ett varningsmärke för trafikanterna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den vita käppen, synskadades egen symbol, är det äldsta och främsta hjälpmedlet för synskadade. Den vita käppen är också ett varningsmärke för trafikanter. Bilister och cyklister kan se att personen är synskadad och ska ta hänsyn till detta.

Den 15 oktober uppmärksammas över hela världen som Vita käppens dag.

Annons

Annons

Den vita käppen fungerar som ett slags känselspröt. Med hjälp av den kan synskadade orientera sig i olika miljöer. Det handlar om att hitta stolpen vid övergångsstället, följa en kant eller ta reda på var en trappa börjar och slutar. Den vita käppen är också en varningssignal som visar att personen i fråga är synskadad och att man bör ta hänsyn till detta.

Under första världskriget började krigsskadade soldater i Frankrike använda sig av vita käppar. Idén spred sig till England och Amerika. På 1930-talet gav i USA blinda personer med vit käpp företräde i trafiken. Den vita käppen blev så småningom en symbol för blindhet över hela världen och introducerades i Sverige omkring år 1930.

Den 15 oktober uppmärksammas över hela världen som Vita käppens dag. Dagen är ett bra tillfälle för synskadade att sprida kunskap till allmänheten om hur den vita käppen används och innebär.

Synskadades Riksförbund Sundsvall:

Mats Landfors, ordförande, Roger Johansson, vice ordförande, Kenneth Ahlenius, Marie-Anne Bergman, Anita Eklöf, Lars Sörlén, Peter Tjernberg, styrelseledamöter

Synskadades Riksförbund Västernorrland:

Frida Karlander, ombudsman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan