Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Planerna för Stora torget

Debatt
Inte okej med en bunker på Stora torget i Sundsvall

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Låt inte Stora torget bli ännu ett offer för den förfulning som plågar Sverige, skriver signaturen "Inga fler 60-talspastischer, tack". Bild: Lilium fastigheter

Annons

Så ska även Sundsvall förloras från den alltför snabbt krympande listan över städer med intakta stortorg. Modernisternas ständiga iver efter att "skapa kontraster", "bilda nya årsringar" och "sätta staden på kartan" ska nu även drabba Stora torget, som om det inte räckte med Stordalens jättelåda eller Brf Stenhammaren.

Vad är det för fel på torget som det är? Varför kan inget få vara helt och heligt?

Annons

Annons

Liliums förslag börjar visserligen ganska snyggt med rundbågefönster, men efter två våningar vänder det tvärt med en rent fruktansvärd topp i äkta 60-tals-nostalgisk bunkerarkitektur. Påminner det inte om något? Jo, om Liljevalchs+, som vann Kasper Kalkon-priset, alltså årets fulaste nybygge! Det var en överlägsen "seger". Och det spelar roll för att till skillnad från Sveriges Arkitekters Riksförbunds ryggdunkarpriser så representerar Arkitekturupprorets priser vad folk i allmänhet tycker om och det är mycket viktigt att ta hänsyn till!

Det enda sättet den här bunkern kommer att "sätta Sundsvall på kartan" är att stan blir ökänd för Årets fulaste nyproduktion. Och nej, upprördhet från allmänheten är inte ett tecken på att man lyckats!

Låt inte Stora torget bli ännu ett offer för den förfulning som plågar Sverige. Om man verkligen måste bygga nytt, bygg något i klassisk tradition, varför inte ge Jupiter & Gran en chans? Varför är det så tabubelagt? Det är inte särskilt mycket mer "bakåtsträvande" än att fortsatt masskopiera 60-talets tråkigaste betonglådor!

Inga fler 60-talspastischer, tack!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy