Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Corona: Vaccinet

Debatt
Skicka en tydlig signal till ovaccinerade som jobbar nära äldre i Sundsvall

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sundsvalls kommun bör snarast skicka ut en tydlig signal till sina anställda som arbetar nära de äldre om att ta det egna ansvaret och kontakta sina chefer för att få andra arbetsuppgifter om man är ovaccinerad, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Får man eller får man inte omplacera ovaccinerad personal i äldreomsorgen? Debatten i kommuner och regioner pågår för fullt.

I vissa kommuner och regioner, däribland Arjeplog och Stockholm, har man redan i dag valt att möjliggöra omplacering av dem i personalgruppen, som av olika anledningar inte är vaccinerade. Motiveringen till detta val är rätt enkel – de äldres hälsa är i fokus.

Färska siffror från Folkhälsomyndigheten visar vaccinationstäckningen i sjukvården: på sjukhusen är 90 procent vaccinerade, 79 procent är siffran för äldrevården, inom hemtjänst och LSS-verksamheterna är den nere på så låga antal som 73–74 procent, vilket motsvarar en av fem i personalgruppen.

Samtidigt fastnar många i en olyckligt lång diskussion om vad man får eller inte får göra istället för att agera utifrån de medel som faktiskt finns och som vi vet kan ge resultat.

Annons

Annons

Vi utgår ifrån de gångna 18 månaderna då staten, kommuner, regioner och Folkhälsomyndigheten har trummat in i svenska folket att man ska ta sitt ansvar och stanna hemma vid minsta symptom. En strategi som förvisso har ifrågasatts, men som onekligen har fått flera att ändra sitt förhållningssätt.

Med andra ord anser vi att Sundsvalls kommun bör snarast skicka ut en tydlig signal till sina anställda som arbetar nära de äldre om att ta det egna ansvaret och kontakta sina chefer för att få andra arbetsuppgifter om man är ovaccinerad.

Vi är nämligen övertygade om att också bland de anställda som inte vill eller får vaccinera sig i vår kommun, finns viljan att göra mer för att säkerställa de äldres bästa. Vi i politiken behöver dock tydligt markera denna förväntning, något som helt har missats av Socialdemokraterna, Centern och Vänstern. 

Under tiden då en tredje vaccindos planeras för 80-plussarna anser vi i oppositionen att alla vi fortsatt är skyldiga att skydda äldre i våra verksamheter så mycket vi bara kan, på samma sätt som gjordes när äldreboendena var stängda för besök.

Vi ser vidare att kommunen behöver arbeta på olika fronter: vi bör till exempel fortsätta informera om fördelarna med vaccination och ytterligare tillgängliggöra vaccinering på arbetstid. 

Vi bör se till att vaccination blir ett krav vid nyanställning inom vården och vi bör göra vårt yttersta för att organisera våra verksamheter på ett sådant sätt att inga ovaccinerade kommer i kontakt med våra äldre.

Annons

Annons

I slutändan står de äldres hälsa högst på vår prioriteringslista och här hoppas vi på gehör hos de idag styrande i vår Sundsvall. Er passivitet är ett hinder. Agera här och nu för varje dag räknas!

Patrik Gustavsson (M), ledamot i vård- och omsorgsnämnden

Polina J. Larsson (Kd), ledamot i vård- och omsorgsnämnden

Elsa Weiss (M), ledamot i vård- och omsorgsnämnden

Thomas Höjland (M), ersättare i vård- och omsorgsnämnden

Michael Westin (L), ersättare i vård- och omsorgsnämnden

Arne Engholm (L), ersättare i vård- och omsorgsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy