Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST 16 oktober 1971: Egen nyckel ger handikappade ett normalt privatliv

15 handikapplägenheter står inflyttningsklara i Blå Huset i Nacksta. Här skall de handikappade leva sitt privatliv utan inblandning från någon annan.

Visserligen finns ett jourrum, där personalen sitter, men de skall bara erbjuda sin service när hyresgästerna själva vill.

ST 16 oktober 1971.

Annons

De 15 handikapplägenheterna i Blå Huset i Nacksta har nu tagits i bruk. Sedan den 15 augusti har hyresgästerna successivt flyttat in. Lägenheterna hyrs av Stiftelsen Focus, som med hjälp av Röda Fjädern-insamlingens pengar kunnat förverkliga idén om lägenheter för handikappade. Cirka 22 000 kronor räknar man med att varje hyresgäst kostar per år. Som jämförelse kan nämnas att en patient på långvårdssjukhus kostar över 100 000 kronor per år. Lägenheterna är gjorda för gravt handikappade, som vill och kan sköta sig själva. De behandlas som vilka hyresgäster som helst med alla dess skyldigheter och rättigheter. Fem och en halv tjänster finns inom stiftelsen. De anställda finns till för att ge hyresgästerna service dygnet runt, men personalen har inte tillgång till lägenheterna utan hyresgästernas medgivande. Alla har egen nyckel till sitt krypin. Något som betyder mycket för dem. Bo Bergström har redan flyttat in i sin enrummare. På bilden får han hjälp med vissa köksarbetare av hemvårdare Lars Norberg.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Ingen bindningstid - säg upp när du vill.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy