Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Hösten är här och mörkret smyger sig på – sätt på reflex

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sök fram era reflexer och sätt fast dem på kläderna så att bilisterna upptäcker er i tid och kan undvika en olycka, skriver Kjell Mycklén.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Hösten smyger sig på oss. Det börjar bli mörkt på kvällarna.

Sök fram era reflexer och sätt fast dem på kläderna så att bilisterna upptäcker er i tid och kan undvika en olycka. Är era reflexer gamla, skaffa nya, de tappar sin reflexkapacitet med åren.

Bilförare, ni är ofta ovarsamma. Ni kliver ur era parkerade bilar och rusar ut i mörkret utan reflexer på kläderna. Ni måste se till att syns när ni som fotgängare sneddar över gatan/vägen!

Annons

Annons

Det är glädjande att se hur rädda ni hundägare är om era hundar, för de har reflexvästar på sig när de går i diket och nosar efter nya dofter, men ni själva går på vägrenen utan reflexer. Var rädda om er själva också! Tänk till!

På senare tid har jag lagt märke till att långtradare ofta inte har sina bakljus tända trots att kvällsmörkret fallit. De bör väl tändas automatiskt eller är det ledlamporna som är för svaga? Snälla ni, kolla era lastbilar!

Att älgarna och rådjuren har en period nu när de är mycket rörliga, det känner ni till. Där Trafikverket satt upp skyltar om att viltstängsel upphör ska ni naturligtvis sänka farten och vara extra uppmärksamma.

Se upp för frosthalkan! Den kan ställa till det för dig när du tidigt på morgonen åker till jobbet.

Till mina jämnåriga: Undvik körning i mörker, vårt mörkerseende har blivit sämre. Kör försiktigt och var vänliga mot varandra i trafiken, så hjälps vi åt för att få en höst utan trafikolyckor.

Kjell Mycklén, Äldrerådet NTF Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy