Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Corona: Vaccinet

Debatt
Smittskyddsläkaren svarar: Vägen tillbaka till ett normalt liv går via vaccination

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi har fortfarande en pågående samhällsspridning av covid-19 och det är viktigt att alla som kan vaccinerar sig, skriver smittskyddsläkare Hans Boman.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Replik på insändaren "Slagsida i vaccindebatten - du som är tveksam har rätt att vara det" med signaturen GorTha, i ST 8/10.

Vi har fortfarande en pågående samhällsspridning av covid-19 och det är viktigt att alla som kan vaccinerar sig. Kunskap är den bästa vägen till goda beslut och det är bra att den som känner sig tveksam och osäker ställer frågor.

Jag ska göra mitt bästa för att svara på dina:

"Är det rimligt att vaccinera en hel nation mot ett virus med en överlevnadsgrad på 99,99 procent för personer under 70 år?"

Annons

Ja, det är min bestämda övertygelse. Vaccination räddar liv och besparar lidande för alla åldersgrupper.

Annons

Hittills har nära 15 000 människor avlidit med covid-19 i Sverige. 1 636 personer av dem är under 70 år enligt Socialstyrelsens statistik fram till 4 oktober 2021. Utan vaccinerna skulle den siffran varit ännu högre. Mer än 71 000 personer har lagts in på sjukhus och 7 859 personer har behövt intensivvård. Tusentals personer är dessutom drabbade av långvariga besvär av olika svårighetsgrad efter genomgången covidsjukdom.

Vi har alla behövt avstå från sådant som normalt förgyller livet, såsom umgänge med släkt och vänner, fritidsaktiviteter, nöjen och resor. De äldsta i samhället har tvingats till isolering.

Vård och operationer som inte är akuta har fått skjutas upp och vård- och omsorgspersonal har gått på knäna. Våra gymnasieungdomar har fått studera på distans långa perioder, vilket kan påverka den allmänna hälsan negativt. Många företag har gått i konkurs och människor har blivit arbetslösa. Covid-19 har påverkat hela vår tillvaro.

Vägen tillbaka till ett normalt liv går via vaccination. När vaccinationerna började på landets äldreboenden såg vi snart en tydlig minskning i antalet dödsfall. Belastningen av covid-19-patienter på våra sjukhus är nu på en hanterbar nivå tack vare den framgångsrika vaccinationsinsatsen som bedrivits i Sverige. Skolor är öppna, vi kan gå på hockey eller konsert igen och bjuda våra vänner på middag. Ekonomin har börjat sin återhämtning. Vaccinerna har haft en avgörande roll för att våra liv allt mer kunnat återgå till det normala.

Annons

Annons

"Hur effektivt och säkert är vaccinet på lång sikt?"

Vaccinerna vi använder mot covid-19 har genomgått omfattande prövningar och är säkra. De är mycket effektiva, särskilt för att skydda mot allvarlig sjukdom och död. Vaccinernas effekt kan avta med tiden och påfyllnadsdoser kan behövas i framtiden. Säkerhet och effekt av vaccinerna följs upp kontinuerligt.

"Finns det inga beprövade läkemedel och behandlingar som fungerar?"

Det finns ett antal läkemedel som kan användas vid svår covidsjukdom, exempelvis läkemedel som förebygger blodproppar och dämpar immunförsvaret i de fall där den sjuka reagerat för kraftigt på viruset. Även virushämmande medel kan användas i vissa fall. Fortfarande saknas ett riktigt effektivt läkemedel mot covid-19, även om det naturligtvis forskas intensivt för att ta fram nya behandlingar.

Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy