Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Corona: Vaccinet

Debatt
De flesta medarbetarna inom vård och omsorg i Sundsvalls kommun har vaccinerat sig

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För att göra det enkelt att vaccinera sig har Sundsvalls kommun erbjudit medarbetare att vaccinera sig på arbetstid, skriver debattförfattarna.

Bild: TT

Annons

Företrädare för oppositionen i vård- och omsorgsnämnden skriver, i en insändare i ST 15/10, att de vill "Skicka en tydlig signal till ovaccinerade som jobbar nära äldre i Sundsvall".

Från majoritetens sida tycker vi det är viktigt att personalen vaccinerar sig, men det är trots allt inget lagkrav att göra så.

Vad som däremot inte behövs under denna så allvarliga pandemi, är en politisering av frågan om vilken sida som vill mest. Både innan pandemin och under denna har vi varit angelägen om att vi alla gör vårt yttersta. Att såväl regler, riktlinjer, lagstiftning som nämndbeslut efterföljs.

Annons

Inom vård och omsorg uppmanas personalen att vaccinera sig, precis som kommunen gör för övriga medarbetare, i enlighet med myndigheternas rekommendationer. För att göra det enkelt att vaccinera sig har Sundsvalls kommun erbjudit medarbetare att vaccinera sig på arbetstid. För stora delar av vård- och omsorgspersonalen är det Sundsvalls kommun, som på uppdrag från regionen, samordnat vaccinationerna.

Annons

Som arbetsgivare får Sundsvalls kommun inte föra register över vilka som vaccinerat sig, men bilden (bland annat genom den andel som bokat besök) är att en stor majoritet av medarbetarna inom vård och omsorg har valt att göra så. Det är därför olyckligt att oppositionen framställer det som att dessa i större utsträckning än den övriga befolkningen, har valt bort möjligheten att vaccinera sig.

I samband med att det nu framöver erbjuds en tredje vaccindos till våra vård- och omsorgstagare, finns nu ännu en möjlighet för vår personal att vaccinera sig och ytterligare bidra till att bekämpa covid-19.

Precis som företrädarna för oppositionen skriver så pågår diskussionen i landets kommuner om vad som ska gälla för ovaccinerad personal. Så även i Sundsvall. Efter den genomförda vaccineringen har dock smittan i våra verksamheter varit låg och detta har därför inte varit en stor fråga. Vi följer dock den nationella debatten och utreder själva vilka möjligheter vi har. Allt för att ha en god beredskap när så behövs.

Det viktigaste i den här frågan är vård- och omsorgstagarnas bästa. Att hejda smittan och allt vad den fört med sig i mänskligt lidande och samhällskostnader. Vi har den ambitionen och tror att oppositionen delar densamma.

Genom en konstruktiv debatt och en tilltro till expertisen på området skapar vi hållbara rutiner och lösningar för en trygg vård och omsorg.

Mikael Westin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Jeanette Lindblom (C), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Martin Jägesten (V), ledamot i vård- och omsorgsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy