Annons

Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST 22 oktober 1971: Stockviksverken friställer 15 när melanintillverkningen försvinner

Personalen hade redan informerats i våras, men i går kunde företagsledningen ge klart besked om tidpunkten, då melanintillverkningen vid Stockviksverken ska nedläggas.

Det har varit en lång planering, men till våren försvinner i tur och ordning kalkkvävet, dicyn och slutligen melaninet ur produktionskedjan.

ST 22 oktober 1971.

Annons

Melanintillverkningen baserad på karbid kommer att upphöra vid KemaNord, Stockviksverken, i april–maj näst år. Direkt kommer 43 anställda att beröras, varav fem tjänstemän och 38 arbetare. Men genom naturlig avgång, arbetstidsförkortningen, ersättning för inlånad personal och omplaceringar inom verket behövs i bästa fall bara 15 friställas. Hela antalet anställda vid Stockviksverken är 800. En ny processteknik baserad på urea framställd på petrokemisk väg slår nu successivt ut melanin, tillverkat med kalkkväve som råvara. Stockviksverken kan inte tillämpa denna nya teknik i befintliga anläggningar och företaget saknar den erforderliga basen för nyetablering. På sikt övergår företaget till att köpa råvaran melanin för sina melaninbaserade produkter, vilka har en oförändrat god utvecklingspotential. På bilden: Per Sjödin, Sundsvall och Elis Lundqvist, Njurunda i kalkkväveugnshuset, som berörs när melanintillverkningen upphör.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan