Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Konserthus behövs i Sundsvall

Först och främst – stort tack till er, Lillemor Dahlqvist (st.nu 27/10) med flera, som gör era röster hörda och lyfter behovet av ett nytt konserthus.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tonhallen behöver ersättas snarast, menar debattörerna.

Bild: Henrik Sandberg

Annons

Det är lika värdefullt för oss att lyssna på vår publik som det är för kommunens politiker och tjänstemän att lyssna på sina medborgare.

Att Tonhallen för länge sedan spelat ut sin roll som konsertsal är utrett flera gånger om. Listan på behov av åtgärder är lång. I den senaste utredningen från 2017 pekas såväl akustik och sidoscener, som tillgänglighetsanpassningar för publiken, ut som områden för akuta förbättringar. Bland annat. Att räkna upp dem alla och hänvisa till utredda investeringskostnader känns uttjatat.

Annons

Kort och gott - Tonhallen är sliten och omodern, är inte längre en del av Folkets Park och saknar dessutom viktig kontakt med Stenstans restauranger och hotell. Vi som lever med dessa utmaningar i Tonhallen vardagligen välkomnar att debatten om ett konserthus får nytt liv.

Annons

Att det byggs nya hotell i Sundsvall är fantastiskt. Det vittnar om en framtidstro på besöksnäringen. Idag kombineras ofta ett konserthusbygge med kongressmöjligheter. Att en stad av Sundsvalls storlek är i behov av båda för att öka sin attraktivitet är givet.

Vi ser i nuläget två rimliga lösningar. Genomför etapp två (den som försvann) i ombyggnaden av Teaterkvarteret där planen var att ansluta en mindre konsertsal för Nordiska Kammarorkestern vid Sundsvalls Teater. Bygg också en Konsert/kongressanläggning med en publikkapacitet på minst 1200 platser i anslutning till ett av de planerade hotellen i hamnen.

Eller: Bygg en komplett och centralt placerad Konsert- och kongressanläggning som fyller alla behov - från de stora kommersiella akterna till de mindre akustiska konserterna. Det är bråttom att fatta ett beslut. Annars riskerar kommunen att behöva ”kasta goda pengar efter dåliga” och tvingas till kostsamma renoveringar av en utdömd Tonhallen.

Mikael Flodström, vd Scenkonst Västernorrland

Elisabet Ljungar, musikchef Musik Västernorrland och konstnärlig ledare för Nordiska Kammarorkestern

Annons

Mikael Flodström, vd för Scenkonst Västernorrland.

Bild: Susanne Holmlund

Elisabet Ljungar, musikchef.

Bild: Susanne Holmlund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy