Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Viktigt prioritera tid till klimatkamp – dags att sätta press på makthavarna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Precis som alla andra har jag hundra saker jag skulle behöva göra varje dag, men i stället spenderar jag en stor del av min tid till att försöka rädda mig själv och mina medmänniskor från katastrofen. Det finns mycket jag hellre sysslar med, men hur ska jag ha tid med det när jag måste få våra politiker att ta sitt fundamentala ansvar? Om inte jag försöker påverka dem, vem gör det då?

Bilden är från en klimatdemonstration i Stockholm 2019.

Bild: TT, Arkivbild

Jag skulle hemskt gärna vilja lägga över det här ansvaret på någon annan. Tyvärr finns det ingen jag kan anförtro framtiden åt. Våra politiker har visat oss gång på gång att de inte har sina medborgares bästa i åtanke, eftersom de fortsätter låta världen smulas sönder framför våra ögon.

Annons

Annons

Sveriges riksdag har lovat att landets utsläpp ska nå netto noll senast år 2045. Löftet är inte ens i linje med vad som krävs för att Sverige ska hålla sin del av Parisavtalet. Vi skulle snarare behöva nå netto noll redan 2030. Trots denna försäkran tillåter Sveriges makthavare utbyggnad av fossil infrastruktur, man investerar svenska pengar utomlands i gas, olja och kol och mer än två och en halv gånger hela miljöbudgeten går till subventioner av utsläpp inom landet! Naturvårdsverkets siffror visar att två tredjedelar av utsläppen vi orsakar, inte ens räknas med i statistiken, eftersom de sker utomlands när vi köper saker. Dessa omfattas därför inte av de svenska klimatmålen.

Sveriges politiker är hycklare utan dess like och jag skäms över att vara tvungen att ge någon av dem min röst i nästa val. Att anförtro vår framtid åt dem kommer att bli vårt fördärv.

Vissa personer jag pratar med menar att om de bara haft tid så skulle de ha engagerat sig. Det är lustigt att de säger så, eftersom alla personer har lika många timmar på dagen. Vad det handlar om är hur de väljer att använda sin tid. Vi har alla saker vi måste göra, men hur viktiga är dina måsten egentligen? Jag lever under tankesättet att för varje timme vi inte vänder jordens temperaturökning kommer vi en timme närmare katastrofen. Om jag då kan offra en liten del av mitt liv för att försöka provocera fram en förändring är varje stund väl investerad.

Annons

Jag vill uppmana dig att engagera dig lite mer än du redan gör. Det finns inga garantier att du senare i livet får tillbaka de timmar du investerar i klimatkampen, men du får med all säkerhet aldrig tillbaka tiden du inte lägger på rörelsen.

Annons

Vårt mål är att lyckas få hela klasser och arbetsplatser att gå ut i strejk. Får vi det kan vi lyckas sätta press på makthavarna från fler än ett håll. Vi behöver din hjälp att övertyga dina kollegor och skolkamrater att engagera sig. Jag vill att du utbildar dig själv och andra, för ju mer du vet om klimatkrisen och politiken desto bättre förstår du vikten av kampen. Jag hoppas du vill delta i våra manifestationer framöver. Du är viktigare än du tror!

Stina Eriksson, sekreterare i Fridays For Future Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan