Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022: Skolan i Sundsvall

Debatt
Kommunal: Vi kan inte gå med på sparförslaget i förskolan och skolan

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi på Kommunal bedömer att riskerna och konsekvenserna är så pass stora att förslagen inte ska gå att genomföra, skriver Louise Häggquist.

Bild: Maria Eilertsen, Arkivbild

Annons

Det ska återigen sparas inom förskolan och skolan i Sundsvalls kommun. Yrkesgrupper som är mest drabbade är Kommunals medlemmar. Barnskötare, elevassistenter, vaktmästare och kockar är några exempel.

Sundsvalls kommun pratar om att vara en attraktiv arbetsgivare. Men just nu behandlas Kommunals medlemmar så dåligt.

Vid neddragningar ska Kommunals medlemmar bara tacka och vara glada att de får behålla en tjänst i kommunen. Att varje termin inte veta om man blir kvar på skolan eller hamnar på annan enhet eller än värre bli uppsagd är inte okej.

Annons

Annons

Att öka arbetsbelastningen ytterligare, när vi ser att sjukskrivningarna ökar, rimmar illa.

Kommunal kan inte gå med på förvaltningens och politikernas förslag, att vid hög personalfrånvaro på en enhet så ska pedagoger från annan enhet täcka upp. Uppenbarligen så har ni inte förstått vilket uppdrag våra medlemmar har inom förskola/skola.

Med dessa försämringar som föreslås så kan vi inte följa läroplanerna.

Barn är inga robotar. Varje barn är unik och enligt barnkonventionen ska barns bästa beaktas vid alla beslut som rör barnen. Har ni gjort det? Titta på riskbedömningar som gjorts/görs.

Vi på Kommunal bedömer i alla fall att riskerna och konsekvenserna är så pass stora att förslagen inte ska gå att genomföra. Ökar ni antalet barn i grupperna och minskar på antalet pedagoger och stödfunktioner så kan inte jag stå upp för att ni har tagit beslut utifrån barnens bästa.

Vem ska se till att varje barn får det stöd den har rätt till? För varje barn som inte får rätt stöd riskerar ni att skapa trasiga vuxna.

Vi på Kommunal vill nu se att det börjar satsa på förskolor och skolor i Sundsvalls kommun och inte minst satsa på våra yrkesgrupper.

Louise Häggquist, sektionsordförande Kommunal Sundsvall, Barn och Utbildning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan