Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022: Skolan i Sundsvall

Debatt
Egoistiskt att spara på barnen – de är vår framtid

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att spara på dem som är vår framtid är nog det mest egoistiska jag kan tänka mig, skriver "M – mamma och lärarstudent".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Det brinner inom mig när artikel efter artikel dyker upp om sparkrav i verksamheter som är livsviktiga för våra barn. För vems skull finns egentligen förskola och skola?

Enligt skollagen har barnen rätt till utbildning. Vi har till och med förstärkt barnens rättigheter genom att anta barnkonventionen som lag.

Samhället, vi föräldrar, vi vuxna och framför allt staten ska ju beskydda våra barn. Så hur kan vi ha tillåta en samhällsutveckling där barnens rättigheter och mående åsidosätts?

Annons

Annons

Forskning och undersökningar visar bland annat att våra barn mår psykiskt dåligt, är stressade och att deras fysiska hälsa är försämrad. Men för vems skull finns kompetenta forskare om ingen politiker tar deras forskning på allvar?

För vems skull tillåter vi vinster i välfärden? Hur kunde det bli viktigare att låta företag tjäna pengar på våra barn än att våra barn ska må bra?

Skolan är ju enligt lag till för alla. Alla våra barn borde ha rätt till en likvärdig utbildning där status, klass och kösystem inte borde få existera.

För vems skull tillåter vi våra yngsta barn att vara rädda, ensamma och osedda på en förskola med på tok för många barn per pedagog?

Vi borde alla se till att det är för barnens skull vi har en trygg förskola med barngrupper i storlek med de riktlinjer som finns. Likväl som vi alla borde se till att det är för barnens skull grundskolan finns.

Att spara på dem som är vår framtid är nog det mest egoistiska jag kan tänka mig. För våra barn kan inte säga ifrån, de kan inte ändra systemet då de inte har rösträtt.

Så för vems skull har vi försummat våra barn?

M – mamma och lärarstudent

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan