Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022: Skolan i Sundsvall

Debatt
Förskollärare: Sparförslaget får vår verksamhet att kapsejsa – nu är det nog

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De kommande besparingarna på min arbetsplats som ni styrande planerar genomföra kommer att få vår verksamhet att totalt kapsejsa, skriver "Förskollärare i Sundsvalls kommun".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Till politiker och styrande i Sundsvalls kommun.

Efter 35 års jobb på förskola i Sundsvalls kommun har jag nu fått nog! De kommande besparingarna på min arbetsplats som ni styrande planerar genomföra kommer att få vår verksamhet att totalt kapsejsa!

Jag går redan nu på jobbet varje dag och har ont i magen och undrar om jag får jobba på min avdelning i dag, hur många barn från andra avdelningar vi ska ta emot, om vi kan genomföra dagens undervisning och planerade aktiviteter, om jag kan gå hem när min arbetsdag är slut, om jag får arbeta ensam stora delar av dagen, om jag kan ta rast, om jag hinner gå på toaletten, om jag kan gå ifrån för att få ut min planerings/reflektionstid, om de otrygga barnen får en lugn dag med närvarande vuxna eller om de kommer att känna sig rädda och övergivna i ett kaos som uppstår med frånvarande avdelningspedagoger, eventuellt nya vuxna och kompisar som gråter eller agerar i affekt av ångest.

Annons

Annons

Jag skäms när vi gång på gång får stryka ett streck över dagens undervisning. Jag skäms när jag inte hann fram och hindrade ett barn från att bita ett annat, för att jag var i rummet bredvid, ensam med tio barn. Jag skäms när jag ler och säger att "allt har varit bra i dag" till vårdnadshavare när det varit kaos och vi bara haft barnpassning och knappt klarat det. Jag skäms när jag inte hann läsa saga för barnet som gick efter mig och snällt frågade mig gång på gång under dagen med boken i händerna. Jag skäms när jag inte hann prata med barnet som satt ensam i soffan och såg ledsen ut för att jag ensam pedagog hade åtta andra barn som högljutt krävde min uppmärksamhet. Jag skäms när vi inte kunde gå på utflykt till skogen som vi lovat barnen.

Jag skulle kunna räkna upp många många fler saker som ger mig ont i magen redan nu. Och då kommer beskedet att vi ska spara ytterligare 90 miljoner i skola och förskola.

Jag älskar mitt jobb och har ”bara” tio år kvar innan pension, men jag har ingen aning om hur jag ska klara av att jobba ytterligare tio år i denna kommun, där ni som styr inte har någon aning om och heller inte bryr er om hur det faktiskt ser ut på våra förskolor.

Det är inte jag eller mina fantastiska kollegor som ska stå inför barn och föräldrar och skämmas. Det är ni som styr vår kommun som ska skämmas! Det är ni som drar skam över skolor och förskolor i Sundsvalls kommun.

Annons

Ni offrar barn och ungdomar och oss som arbetar och sliter för att vi älskar vårt jobb och vet vad vårt uppdrag innebär och vilken betydelse den har för varje enskilt barn.

Det är människor vi pratar om här! Inte döda ting! Det räcker nu!

Förskollärare i Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan