Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022: Skolan i Sundsvall

Debatt
Förskollärare: Missnöjd med dagen – har inte haft tid att lyssna och se barnen

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

X kissade på sig, för att jag inte hann påminna om toalettbesök. X gick i sin bajsblöja ute hela förmiddagen, för ingen märkte, X var ledsen och hade ett blåmärke på kinden, undrar varför? skriver "Förskollärare och förälder".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Jag är förskollärare och går hem i dag igen med en känsla av otillräcklighet. Varje dag tvingas jag ställa in, ställa om, förenkla, skala av, pussla hit, pussla dit, etcetera. Det som borde handla om enstaka dagar och engångshändelser har blivit ett arbetssätt.

Jag går hem och känner mig missnöjd med min dag. X ville berätta om en viktig händelse, men jag hade inte tid att lyssna. X ville visa en teckning, men jag behövdes på en annan avdelning då. X ville varva ner och läsa en bok, men jag var själv och några andra barn hade en konflikt som behövde lösas. X kissade på sig, för att jag inte hann påminna om toalettbesök. X gick i sin bajsblöja ute hela förmiddagen, för ingen märkte, X var ledsen och hade ett blåmärke på kinden, undrar varför?

Annons

Annons

Jag har en dag med nekande svar "Nej inte nu", "Nej kanske senare", "Nej inte idag", bakom mig. För jag har ju bara två händer, bara två ögon och bara två öron. Och vi pedagoger är för få och barnen är för många.

Har jag ens sett X, X och X idag?

Trött och slut hämtar jag hem mina egna barn. Och jag kan bara anta att de är någon annans dåliga samvete. Någon annans X och X.

Jag tror på riktigt inte Sundsvalls politiker vet vad det är ni drar in på. Men, att bara ta pengar från verksamheter som redan nu haltar, hur kan man inte se och förstå? Ett förslag på hur skollagen och förskolans läroplan kan följas, med stöd av forskning och vetenskap, i kombination med denna nedrustning, vore på sin plats. Allt annat är ett hån.

Om ingen har tid att se dig, lyssna på dig, bekräfta dig och dina känslor, hjälpa dig utvecklas och lyckas samt vara där när du misslyckas, vad händer med dig då? Vad blir effekten av besparing och förvaring? Vad kostar en förlorad framtid?

Jag tror att de pengar ni sparar nu blir kostnader senare. Och ändå är det vi som gör så gott vi kan, med det vi har, som går hem med en molande känsla i kroppen.

Förskollärare och förälder, som tror att barnen är både vår nutid och vår framtid

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan