Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022: Skolan i Sundsvall

Debatt
Lärare: Vem ska betala priset för slarvig skolpolitik i Sundsvall?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Politikers besparingskrav leder till att jag som lärare inte kan garantera barnen vare sig säkerhet eller måluppfyllelse. Det drabbar våra barn och era barn, skriver signaturen "Stolt lärare i Sundsvalls kommun".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Jag är en stolt och kompetent lärare som arbetar på en kommunal skola. Jag är stolt över mina kollegor och över vad vi åstadkommer tillsammans. Vi har en väldigt bra verksamhet som vi är stolta över. Men i debatten som råder är det lätt att den kommunala skolan hamnar i dålig dager.

Det här handlar INTE om att lyfta fram den kommunala skolan som ett dåligt exempel. Den kommunala skolans styrka är att alla har en plats, att alla ska få samma möjligheter att lyckas oberoende socioekonomisk bakgrund. Den kommunala skolan ska vara öppen och för alla. Det säger skollagen.

Annons

Det här handlar om slarvig politik och dåligt ledarskap. Politikers besparingskrav leder till att jag som lärare inte kan garantera barnen vare sig säkerhet eller måluppfyllelse. Det drabbar våra barn och era barn.

Annons

Det här är en fråga som ärligt måste diskuteras öppet bland alla föräldrar. Alla föräldrar som har barn i skolan eller förskolan kommer påverkas. Inte bara de barn som har är i behov av extra stöd påverkas. Inte bara de barn som inte kan lära sig läsa eller räkna utan extra insatser påverkas. Inte bara de barn som inte orkar vara en del av en stor klass utan behöver ett mindre sammanhang påverkas. Nu kommer alla drabbas.

Om resurser försvinner, vilket blir verkligheten med förslaget, då kommer ALL kraft att vändas mot de som inte klarar skolans krav eller som behöver extra vägledning. Vi kan bara vara på ett ställe samtidigt, någon kommer inte hinnas med. Det kommer gå ut över min arbetsmiljö, men det kommer främst drabba barnens arbetsmiljö. 

En barnkonsekvensanalys ska genomföras när beslut tas som påverkar barnen. ”Syftet med en barnkonsekvensanalys är att säkerställa att barns rättigheter finns med i beslutsfattandet inom en verksamhet”. (SKR)

Har detta gjorts?

Låt oss fortsätta vara stolta över vårt jobb, våra kollegor och över den kommunala skolan.

Har något blivit fel i systemet? Gör om, gör rätt. För vem kan ändra på det om inte ni politiker?! Ni kan inte sitta uppgivet och skylla allt på systemet, när systemet är skapat av just politiker. Det här är en fråga större än skolpeng och friskolors varande eller inte varande.

Annons

Hur sköts en kommun på ett framgångsrikt sätt? Tyvärr inte på det här viset. Skärpning!

Jag uppmanar alla föräldrar att reagera. Ställ frågor, men inte till enskilda skolor. Ställ era frågor till politikerna. Vem ska betala priset?

Stolt lärare i Sundsvalls kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan