Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022: Skolan i Sundsvall

Debatt
Upprörda förskolekockar: Besparingen skapar sämre kvalitet på maten till barnen

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sämre kvalitet på maten är ett faktum om besparingarna går igenom! Vi sliter tillräckligt som det är nu, skriver "Upprörda kockar i Sundsvalls kommuns förskolor".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Sämre kvalitet på maten är ett faktum om besparingarna går igenom! Vi sliter tillräckligt som det är nu. Det ska göras frukost, lunch och mellanmål. Det ska diskas, städas, sakgranskas, planeras och beställas, bland annat. Budget ska hållas, vilket känns ganska omöjlig.

Till detta så har det kommit förslag på att lägga ner mindre kök, vilket innebär att de som nu jobbar i dessa kök får sluta och omplaceras på något sätt, i bästa fall. Ska det verkligen behöva bli så?

Det blir mer halvfabrikat, för tiden inte räcker till. Att laga maten från grunden ger bättre näring för barnen att växa, tänka och utvecklas. Att må bra helt enkelt.

Har man gjort en riskanalys egentligen? Det blir fler arbetsuppgifter och mer arbetsskador, därmed fler sjukskrivningar och man behöver ta in vikarie. Vad kostar inte det när man får betala både sjuklön till ordinarie personal och timlön till vikarien?

Annons

Annons

Kollegor uttrycker en känsla av att deras jobb är oviktigt:

"Det känns som att det kocken gör inte så viktigt. Ska en pedagog fixa det samtidigt som man tar hand om barnen? Hur blir det med frukost och mellis? Fil till frukost varje dag? Det finns ingen pedagog som hinner fixa gröt och ta emot barn samtidigt."

"Vem ska göra beställningar? Packa upp varor som kommer på obestämd tid? För det ska ju inte anställas fler pedagoger, då blir de ingen besparing."

"Specialkost, hur blir det med den? Det är en del att tänka på. Vi har en hygienutbildning, det måste man ha även i ett mottagningskök."

"Alla transporter, vad kostar inte de? Vart tog miljötänket vägen?"

"Konsten att ta vara på rester, kan/hinner man inte i ett mottagningskök utan personal. Vårt yrkeskunnande ifrågasätts."

"Fil varje dag. Pedagogerna får beställa frukt, fil, mjölk, och så vidare. Bedrövligt!"

"Matsvinnet? Vi vet ju inte ens i dagsläget när vi står där i köket på morgonen och ska börja med lunchen hur många som kommer och ska äta."

"Jag jobbar på en större förskola, men det kommer att bli så mycket mer att göra om vi ska följa SMM policy. Det jag fått veta är att vi ska laga två rätter per dag, varav en ska vara vegetarisk... 10–12 olika sallader och buffé alla måltider. Att spara på riktigt lagad mat på plats i förskolan är fruktansvärt tråkigt."

Annons

Hur sparar man genom detta? Mer kunskap krävs om hur det är ute på golvet innan beslut fattas. Det måste finnas en bättre lösning än att dra ner på budgeten i förskola/skola.

Annons

Det är vår framtid vi har hand om här. Det är för barnen vi är i våra kök och lagar mat. Men får vi inte tiden och budgeten som täcker så kan vi inte göra detta på ett bra sätt. Det är nog nu!

Det finns en protestlista som heter "På våra bara knän!" på skrivunder.com

Upprörda kockar i Sundsvalls kommuns förskolor

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan