Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022: Skolan i Sundsvall

Debatt
Lärare: Sparkraven gör mig arg, ledsen, besviken – och orolig

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det behövs fler antal vuxna i barngrupp och klassrum. Ju fler vuxna det finns runt våra barn desto tryggare blir barnen, skriver "Orolig vårdnadshavare och lärare".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Under den senaste veckan har jag läst väldigt många insändare, om sparkraven i förskola och skola, som gör mig arg, ledsen, besviken och framför allt orolig över framtiden. Mina barns framtid, mina syskonbarns framtid, mina vänners barns framtid, mina framtida elevers framtid, mina kollegors framtid och min egna framtid.

Jag pratar om barn, elever, pedagoger i förskola/skola. Jag pratar också om mig själv. Jag som vårdnadshavare och lärare. Hur ska all personal inom förskola och skola orka och räcka till – när kraven blir högre och personaltätheten minskar för varje år?

Annons

Annons

Om jag ser med mina ögon utifrån den lärare som jag är. Glad, positiv, bestämd, rättvis, effektiv, kreativ, älskar nya utmaningar och vill elevernas bästa. Att varje dag ha möjligheten att kunna se, lyssna och hjälpa alla elever i barngruppen är viktigt. Men jag kan inte göra detta ensam. Och framför allt inte om barngruppen är för stor. För hur ska jag hinna se alla och garantera att alla barn får en rättvis och bra utbildning?

Det behövs fler antal vuxna i barngrupp och klassrum. Ju fler vuxna det finns runt våra barn desto tryggare blir barnen.

Jag älskar mitt jobb. Men hur ska jag i framtiden orka? Eftersom jag redan efter fem år i branschen märker stor skillnad. Jag vill kunna ge eleverna en likvärdig och rättvis utbildning men hur ska jag garantera det när jag och mina kollegor inte får rätt förutsättning för det.

Som vårdnadshavare är jag orolig, mycket orolig. Över mina barns framtid. Varje dag lämnar jag mina barn på förskola och skola. Jag lämnar det bästa jag har. Varje dag funderar jag hur det ska bli för mina barn. Kommer de få den hjälp de har rätt till? Kommer de bli sedd? Kommer deras förskolelärare och lärare orka och vilja stanna kvar i yrket? Jag hoppas det! För alla behövs.

Nu en sista sak. Från en vårdnadshavare och lärare till alla vårdnadshavare där ute. Agera och visa oro för era åsikter betyder mycket. Tänk på barnen! De är vår framtid.

Orolig vårdnadshavare och lärare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan