Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022: Skolan i Sundsvall

Debatt
Trygga lärare viktiga – därför måste vi lyssna när de går på knäna

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Efter min tid som inom skolan så var det tydligt att arbetsmiljön för skolpersonalen är oerhört utmanande, skriver Elise Backman (L).

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Nu ligger det ytterligare besparingsförslag på Sundsvalls skolor som bland annat innebär att pensionsavgångar inte kommer ersättas. Lärare alarmerar om att man inte kommer kunna följa skollagen och möta barnens behov, men trots det går ekonomin före.

Jag vill be om ursäkt till all skolpersonal. Jag har nämligen suttit i barn- och utbildningsnämnden och jag förstod inte vad problemet var. Vi hade verksamhetsbesök varje nämnd, träffade rektorer och lyssnade på förvaltningen. Allt var så bra och det gick inte ihop med de resultat som redovisades. Låga resultat hos elever och otroligt höga antal långtidssjukskrivna och såklart den fallerande budgeten. Problemen nådde aldrig upp till ytan.

Annons

För mig kom uppvaknandet när lärarfacket en dag kom till nämnden. De hade med sig en påse med en begagnad sko till oss. Budskapet var tydligt – gå en dag i våra skor så kommer ni förstå att det här inte håller. Kort därefter tog jag en anställning på en av Sundsvalls skolor vilket ändrade hela min uppfattning.

Annons

Efter min tid inom skolan så var det tydligt att arbetsmiljön för skolpersonalen är oerhört utmanande. Raster som inte hinns med, lektioner som går ut på krishantering, konflikthantering eller fokus på att skapa trygg miljö istället för att fokusera på lärandet, utebliven lunch eller toalettbesök som får skjutas upp. Det är vardag för många anställda inom skolan. Det är inte hållbart.

Elise Backman (L), riksdagskandidat Västernorrland, kandidat till kommunfullmäktige Sundsvall.

Bild: Privat

Förvaltningen och politiker bör arbeta mer med att fråga och möta behov. Lyssna till verksamheterna snarare än att toppstyra i blindo. Allra helst skulle jag se ett förstatligande av skolan. Skolan är till för barnen och kan vi frigöra mer tid och pengar där det verkligen gör skillnad så är det en vinst för alla.

Gruppen "På våra bara knän” som består av närmare 1 300 personer från Sundsvalls skolor blir ett kvitto på att man inte lyssnat eller förstått situationen. Idag kommer några av de modiga personerna bakom initiativet att besöka nämnden och jag hoppas innerligt att det ger genomslag.

Annons

Om den här besparingen genomförs så kommer vi se ökat antal långtidssjukskrivna lärare, fler elever som inte uppnår målen och ett misslyckande att följa skollagen. Det om något kommer kosta för Sundsvalls kommun.  Det kommer framförallt kosta barnens möjlighet att nå sin fulla potential.

Elise Backman (L), riksdagskandidat Västernorrland, kandidat till kommunfullmäktige Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan