Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Våld mot kvinnor

Debatt
Mäns våld mot kvinnor – en pågående pandemi

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Regeringen måste skyndsamt revidera i lagen om vårdnad – en förälder som har brukat våld mot den andra, ska förlora vårdnaden om barnen, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Den 25 november infaller Orange Day, den internationella dagen mot våld mot kvinnor – en dag det finns all anledning att fortsätta att uppmärksamma. Mäns våld mot kvinnor är en pågående pandemi, som vi inte har lyckats bekämpa.

Det absolut vanligaste när det gäller våld i nära relation är att förövaren är en man. 2020 fälldes 13 män för att ha dödat kvinnor som de skulle respektera och som kvinnorna skulle vara trygg med – som de hade, eller hade haft, en relation med.

Annons

Arbete pågår på flera håll i samhället för att få stopp på den pandemi som mäns våld mot kvinnor utgör – både i offentliga sektorer och i civilsamhället –men tyvärr behövs det ännu mer. Flera kvinnor har fallit offer för mäns våld under 2021, och än är inte året slut.

I hela landet finns det kvinnor som lever i våldsamma relationer, som de inte kan eller vågar lämna.

Annons

Nära 1 000 kvinnor har lämnat den farliga relationen – och fått skyddad identitet för att den våldsamma mannen inte ska kunna hitta dem. Den utsatta kvinnan har fått klippa banden med sitt tidigare liv, sin tidigare trygghet, för ett slutet liv. Hon måste leva ett liv gömd från sin gärningsman, som ofta lever ett liv i frihet och ibland är på jakt efter henne.

Centerkvinnorna vill att kommunernas ansvar för att arbeta förebyggande samt att skydda utsatta tydliggörs och förstärks. Det handlar om insatser i skolan, att man verkligen pratar om relationer, samtycke och porrkritik i sex- och samlevnadsundervisningen.

Det är skolhuvudmannens ansvar att se till att skolan är en trygg miljö och att lärarna har de verktyg och den kompetens som krävs för att sex- och samlevnadsundervisningen ska vara kvalitativ och relevant.

Centerkvinnorna vill se skärpta straff för grov kvinnofridskränkning, att skulden verkligen läggs på förövare och inte på offer genom att införa vistelseförbud på platser för den som har kontaktförbud. Att kvinnor får leva ett gömt liv medan våldsamma män tillåts leva fritt är en skymt mot kvinnans fri- och rättigheter.

Annons

Regeringen måste också skyndsamt revidera i lagen om vårdnad – en förälder som har brukat våld mot den andra, ska förlora vårdnaden om barnen. Att kompromissa med kvinnors säkerhet bara för att hon har barn med förövaren, är inte värdigt en fri demokrati.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Märta Brita Svensson, ordförande Medelpads Centerkvinnor

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy