Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Våld mot kvinnor

Debatt
Medvetenheten kring kvinnofridsbrott måste öka

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kvinnofridsbrott handlar om att förtrycka kvinnan och det handlar om att bryta ner självkänslan hos kvinnan, skriver debattförfattaren.

Bild: TT

Annons

Ibland blir inte livet som man tänkt sig.

Våld i nära relation innebär normalt ett mönster av fysiskt-sexuellt, känslomässigt våld och hot som eskalerar i  omfattning över tid.

Kvinnofridsbrott handlar om fysiskt eller psykiskt våld eller hot om våld. Kvinnofridsbrott handlar om att förtrycka kvinnan och det handlar om att bryta ner självkänslan hos kvinnan. Det gör livsutrymmet mindre.

Annons

Annons

Kom ihåg att våld kan yttra sig på många vis. Fysiskt våld,  psykiskt/känslomässigt våld, sexuellt våld och tvång, social isolering och  ekonomisk isolering.

I genomsnitt dödas 16 kvinnor varje år av sina manliga partners eller före detta partners. I dessa coronatider när vi inte träffas som vanligt måste vi vara extra uppmärksamma på varandra!

Medvetenheten måste öka och vi måste våga ställa frågan när vi ser våra vänner, familjemedlemmar och arbetskamrater komma med blåmärken, se hur de blir som rädda rådjur när någon höjer sin röst, slutar umgås eller slutar ringa sin familj och vänner, inte får ha hand om sin egen ekonomi så som swish och bankkort.

Kommunal har tillsammans med alla andra LO-förbund en försäkring i sitt medlemskap där man har rätt till tio stödsamtal där man kan få stöttning och mod, så man orkar att sig ur sitt destruktiva förhållande. Mer information finns på Folksams sida. För ingen har rätt att förminska någon annan!

Cathrine Strand, Kommunalare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy