Annons

Annons

Annons

Annons

Nya nationella planen

Debatt
Trafikverket måste prioritera upp Ostkustbanan!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det går inte att strunta i satsningar i vår region. Ostkustbanan behövs för att bygga ihop infrastrukturen i landet när det gäller transport av såväl gods som människor, skriver debattförfattarna.

Bild: Pontus Hellsén

Annons

Vi behöver rätt prioriteringar på de infrastrukturprojekt som planeras. Trafikverket har i deras prioriteringar ännu en gång skjutit fram efterlängtade insatser för Ostkustbanan och föreslagit ännu mer satsningar på storstäderna.

Varje dag gör vi världen mer hållbar. Våra medlemmar jobbar dygnets alla timmar och årets alla dagar. Vi är en del av omställningen till ett mer hållbart samhälle. LO-förbundens medlemmar finns i hela samhället och bygger samhället starkare. Men vi klarar det inte själva. Därför blir vi oroade och besvikna när vi ser Trafikverkets förslag till trafikplan kommande år.

Annons

Annons

Deras förslag räcker inte. De behöver prioritera om för att ge omställningen rätt förutsättningar och för att hela landet ska leva. Oavsett om du är en undersköterska i Härnösand, en barnskötare i Timrå eller en industriarbetare i Sundsvall så behöver vi ha ett starkt samhälle med framtidstro.

Vi har i Västernorrland många företag i framkant när det gäller hållbarhet. Det behövs för att klara omställningen. Dubbelspåret på Ostkustbanan är en viktig satsning för att omställningen ska gå snabbare. Sverige är ett långt land som måste hålla ihop. Det går inte att strunta i satsningar i vår region. Ostkustbanan behövs för att bygga ihop infrastrukturen i landet när det gäller transport av såväl gods som människor.

För Västernorrland är också jobb som skapas med infrastruktursatsningar viktiga. Vi har länge kämpat med att öka företagsetablering. En satsning på Ostkustbanan skulle ge framtidstro både när det gäller hållbarhet, men också med arbetstillfällen.

Nya industrier växer fram både här och i norra Sverige. Vi måste värna både ny och äldre industri här i Västernorrland. Vi hoppas att också Trafikverket vill göra det och prioriterar upp Ostkustbanan i sin trafikplan.

Roger Lindell, vice ordförande LO-distriktet i Mellersta Norrland

Annons

Jim Svensk Larm, fackligt-politiskt ansvarig Pappers Södra Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan