Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
Förskolepedagog: Så här kan man spara – utan att det drabbar barn och personal

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Föräldrar, era barn behöver er! Ni får aldrig tro att förskolan är viktigare än vad ni är. De behöver inte Leos lekland eller en massa dataspel, de behöver vardagstid med er, skriver "Pedagog i verkligheten".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Besparingar behövs, det förstår vi pedagoger också, men varför inte be oss på golvet om tips och förslag?! Vi ser ju verkligen var det går att spara, utan att det drabbar barn och personal!

Här kommer några förslag från en sliten pedagog:

Låt de barn som går 15-timmar och alltid har en förälder hemma vara lediga då skolornas lov pågår. Höstlov, jullov, sportlov, påsklov och sommarlov. Där har vi sparat in en hel del. Barn behöver sina föräldrar och idag ser vi alltför många föräldrar som tror att förskolan är viktigare än vad de är.

Annons

Annons

I mitt arbetsområde är vi cirka sju förskolor som har öppet mellan kl 06.00 och 18.30. Det är inte längre mellan dessa än att vi kan erbjuda en eller två förskolor som öppnar den tiden och en eller två som stänger den tiden. Dessa tider sitter ett eller två barn oftast ensam med en pedagog på varje förskola. Mysigt, javisst men knappast ekonomiskt.

Ställ krav på föräldrarna! Och ni som blir upprörda av kommande förslag och gör som kommunen skriver behöver inte ta åt er, men ni ska veta att ni är färre än ni tror.

Förskolevistelsen är arbetstid plus restid, inget annat. Är en förälder ledig ska barnet vara hemma. Fika med vänner, storhandlingar, storstädningar hemma, stalljourer, frisörbesök, gymbesök, powerwalks, och så vidare, ingår inte i barnets vistelsetider utan SKA ligga utanför. Och ja, detta är väldigt vanligt, vad ni än säger.

Skulle alla göra som kommunen kräver skulle oerhört mycket pengar sparas och personaltätheten öka då vi behöver vara flest.

Mitt arbete är underbart, jag vill inte byta, men nu måste alla dra sitt strå till stacken.

Föräldrar, era barn behöver er! Ni får aldrig tro att förskolan är viktigare än vad ni är. De behöver inte Leos lekland eller en massa dataspel, de behöver vardagstid med er!

Pedagog i verkligheten

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan