Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Rektor Engelska skolan: Våga se det värde som friskolor kan ge till staden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hur beräknar man egentligen värdet på en produkt? Ja, jag håller med om att skolsystemet och vinsterna borde diskuteras, men jag undrar om Sundsvall förstår vilket värde vår skola tillför den här staden?

Vi har förbättrat skolorna i Sundsvall, skriver Pascal Brisson, rektor Engelska skolan.

Bild: Mathilda Gustafsson

Vi erbjuder kvalitetsutbildning i Sundsvall.

1. Enligt Skolinspektionens undersökningar rankas vår skola högt i Sverige.

2. Skolverket visar även att det produceras bättre resultat i vår skola än i de kommunala, när vi tar hänsyn till föräldrarnas och elevernas bakgrunder.

Annons

3. Sambandet mellan resultaten på de nationella proven och slutbetygen är väldigt tydligt. Vi samarbetar med en kommunal skola för att säkerställa att vi sätter rätt betyg på våra prov. Vi följer våra elever, när de går till gymnasiet, för att se om deras resultat bibehålls.

Annons

Ger utbildningskvalitet ett värde till Sundsvall? Våra 1 138 elever anser det.

Vi har förbättrat skolorna i Sundsvall. Ett exempel på detta är att när vi öppnade tvingades andra skolor att se över hur de arbetar med trygghet och lugn i klassrummen. Plötsligt var mobiltelefoner inte tillåtna i andra skolor. Vår närvaro förde med sig nya idéer och utgjorde ett tryck på många skolor i regionen att bli bättre. Är inte det något som har gett ett värde till vår stad?

Vi har ställt höga förväntningar på inlärningen. Elever som var högpresterande och älskade att gå till skolan kände sig hemma i vår skola. Det finns ett konstant fokus på de elever som har det svårt i skolan i Sverige. Jag håller med om att de behöver vår uppmärksamhet och vårt stöd, men Sundsvall behöver också ta hand om de starka och motiverade eleverna. De eleverna är viktiga för vår stad. Det, är värde för mig.

Jag har arbetat i många skolor i mitt liv, såväl i Kanada som i Sverige. Ingen av de skolorna går att jämföra med den vi har här i Sundsvall. Mentorer som går till Espresso House med sina elever på en fredagseftermiddag. En sjuksköterska som äter lunch med en elev för att lära känna honom. Lärare som betygsätter tillsammans, för att säkerställa att betygen blir rättvisa. Personal som ägnar sin fritid åt att skapa ett spökhus för årskurs 9. En medlem i vårt säkerhetsteam som spelar PlayStation med elever. Kompetenta och erfarna lärare som utmanar varandra. Ett digitalt stöd som erbjuds hemifrån under kvällstid, enbart för att säkerställa att alla eleverna får hjälp med sina läxor. En arbetsplats som det är roligt att komma till varje dag, skratta och känna sig extremt utmanad. En utmärkt arbetsplats för över 130 personer är ett värde som tillförs Sundsvall.

Annons

Annons

Våra elever har möjlighet att lära sig av och tillbringa tid med 43 internationella lärare just här i Sundsvall. Värderas inte det i en stad som hoppas kunna attrahera internationella företag? Ja, hur beräknar man egentligen värdet på en produkt? Genom att titta bortom den normala retoriken.

Med över 11 000 elever i kö, tror jag verkligen att vår produkt behövs här i Sundsvall. Fortsätt gärna att diskutera skolsystemet, men våga också se det värde som friskolor kan ge till staden.

Pascal Brisson, rektor Engelska Skolan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan