Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Utvärdering av SPOT – positiv förändring för patienterna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

Nu finns en första utvärdering av SPOT (specialpsykiatriskt omvårdnadsteam) i Örnsköldsvik. Efter tidigare kritik är det tryggt att se att förändringen inneburit exakt de förbättringar vi förväntat oss.

SPOT är ett nytt sätt att hjälpa patienter inom psykiatrin. Genom teamets arbete kommer vården närmare patienterna och kan ges i en miljö där patienten känner sig trygg. SPOT-team finns inte bara i Örnsköldsvik utan också i Sollefteå, där verksamheten under flera år haft goda resultat.

Den första utvärderingen som gjorts av SPOT i Örnsköldsvik visar att förändringen varit positiv. Patienterna är framför allt nöjda med de täta kontakterna och att dom själva inte längre behöver hålla reda på allt rörande deras vård. Tack vare att vi erbjuder patienten förbättrad samverkan med kommunen skapas både ökat förtroende och ett minskat behov av dubbelarbete. Det sker dessutom i en så normal hemmiljö som möjligt trots ett vårdbehov som kan innebära intrång i den personliga integriteten.

Annons

Annons

Det här är något vi kommer att ta med oss framöver och ett utmärkt exempel på modern psykiatrisk vård. Vi anser nämligen att även patienter inom psykiatrin har rätt till en vård som följer med i utvecklingen och använder de bästa tillgängliga metoderna, precis som de med andra sjukdomar har rätt till en utvecklad vård.

Innan konverteringen av slutenvård till SPOT i Örnsköldsvik fanns en stor oro att förändringen skulle leda till fler transporter till Sundsvall för slutenvård, då den sortens transporter kan vara påfrestande för patienter. Men verksamheten beskriver tvärtom att man nu ser en minskning av behovet av transporter.

Målet med regionens SPOT-verksamhet är att genom ökad tillgänglighet och mer samverkan med kommunerna leverera en patientsäker vård som har hög kvalitet och god effektivitet i relation till kostnaden. Utvärderingen för Örnsköldsvik visar just det. Många fler patienter får nu hjälp och mångas behandling kan göras klar tidigare än innan SPOT-teamen fanns, vilket minskar det personliga lidandet som en psykiatrisk sjukdom annars kan innebära.

Det är bra att diskutera förändringar i samhället, det gäller även när det är vården som förändras. Det är också viktigt att följa upp förändringarna, för att se om det blev som man hoppades. När det gäller SPOT i Örnsköldsvik har vi nu svart på vitt att införandet är en förbättring på många områden och för många människor. Det glädjer oss inom majoriteten.

Lena Asplund (M), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Elina Backlund Arab (S), vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Camilla Nilsson (L), ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy