Annons

Annons

Annons

Annons

Stora sparförslag inom specialistvården

Debatt
Tondövt att ta bort vårdplatser – fokusera på personalens arbetsmiljö!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Majoriteten S, M och L borde istället för att ta bort vårdplatser fokusera på personalens arbetsmiljö, skriver debattförfattarna.

Bild: Olle Larsson

Annons

För ett par veckor sedan fattade hälso- och sjukvårdsnämnden slutgiltigt beslut om att bland annat lägga ner den akutgeriatriska avdelningen på Sundsvalls sjukhus, och om en stängning av flera vårdplatser.

Samma vecka var det kris på Sundsvalls sjukhus. Sjukhuset gick upp i stabsläge och viss planerad sjukvård har nu tvingats ställas in. Anledningen till det akuta läget är personalbrist och är inte främst coronarelaterat. Att i det läget lägga fokus på och driva igenom beslut om att stänga vårdplatser är oförståeligt. Att lägga ner den akutgeriatriska avdelningen, och i och med det omöjliggöra för det evidensbaserade arbetssätt man hittills jobbat på och som kräver att man har just en geriatrisk enhet, samtidigt som patientgruppen multisjuka äldre växer, är tondövt.

Annons

I media vittnar sjukvårdspersonalen om att de går på knäna. Larmen om stora överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus har kommit ofta på senare år och flera gånger bara nu under hösten. Det är uppenbart för oss i Vänsterpartiet att personalen får lida för ledningens oförmåga att ta tag i de problem med bemanning som funnits under lång tid. Vilket gör att vi hela tiden tappar fast personal. Det är bemanningen som är nyckeln för att vi ska kunna förbättra den dåliga arbetsmiljön och på sikt ha tillräckligt många vårdplatser öppna.

Annons

Vi är eniga med majoriteten i att sjukhusinläggningar ska undvikas. Men att undvika dem genom att stänga vårdplatser och inte ha ett färdigt alternativ innebär inget annat än korridorvård, minskad patientsäkerhet och en odräglig arbetsmiljö för personalen. För att minska sjukhusinläggningar behöver man jobba långsiktigt för en förstärkt primärvård.

Majoriteten S, M och L borde istället för att ta bort vårdplatser fokusera på personalens arbetsmiljö. Problemen med bemanning och stängda vårdplatser på Sundsvalls sjukhus är ingen nyhet för dem. Vårt råd är detsamma som vi tjatat om i flera år nu: satsa på personalen! Det handlar om såväl förbättrade löner som förbättrade arbetsvillkor. Regionen kan inte fortsätta ha jumboplatsen med landets lägsta sjuksköterskelöner. Vi kan inte heller fortsätta leda ligan i flest antal stafetter i relation till fast anställda bland landets regioner.

Annons

En rejäl satsning på personalen skulle vara den bästa julklappen till både vårdpersonalen och alla länsinvånare i Västernorrland. Tyvärr tror vi inte att majoriteten hörsammar vår önskan!

Nästa år är det val, efter det hoppas vi få göra verklighet av den istället.

Nina Orefjärd (V), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

Isabell Mixter (V), ledamot Regionstyrelsen Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan