Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
SD: Förvånande uttalande i ST:s artikel – våld är oacceptabelt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Insändarskribenterna reagerar på en ST-artikel om en rättegång i Sundsvalls tingsrätt.

Bild: Filip Gustafsson Högman

Annons

Man kan inte låta bli att förundras över uttalandena i ST:s artikel "Tonårings pappa försvarar sin son – anser att misshandlad man får skylla sig själv".

Den åtalade gärningsmannens pappa försvarar och därmed rättfärdigar och uppmuntrar den filmade misshandeln genom att säga "Vi är muslimer. Vi respekterar alla kulturer men vi respekterar även våra äldre och våra mammor…".

Pappan kommer med påståenden om att det som offret sade var oförlåtligt och att han själv skulle begravt offret i samma situation. När journalisten ställde en följdfråga så backade han dock till att han menade att han också skulle börja slåss.

Annons

Vi menar att denna typ av uttalanden har uppkommit på grund av en kulturkrock, en krock om vad som är lämpligt att göra i situationer som dessa. Krockar som oftast återspeglar personens världsbild och personers olika kulturella bakgrunder. Dessa kulturkrockar går hand i hand med misslyckad integration, hederskultur och utökningen av segregerade parallellsamhällen.

Annons

Gärningsmannen, som sedan tidigare har ett kriminellt förflutet, ska varit till viss del ångerfull under förhöret för de stampningar han utdelade. Även om man kan dela uppfattningen av att det är högst olämpligt att rikta hånfulla kommentarer mot någon eller dess familj, och förstå att någon kan bli upprörd, så är inte brukandet av våld, misshandel och filmningen av detta en lämplig repressalie.

Vi kommuninvånare måste visa vår ställning i frågan om att detta inte är okej, och det är därför som vi Sverigedemokrater i kommunen driver frågor som ska uppmuntra och även i flera områden förplikta folk till att anpassa sig efter den svenska kulturen. Vi anser att den svenska kulturen är en kultur där man tar avstånd mot våld och uppmaningar till detsamma, och att där rättsväsendet får avgöra saken.

Kultur- och integrationsfrågan blir därmed en aktuell fråga att debattera. Ska man godta våldet som en konsekvens i det svenska samhället för trakasserier, eller ska man låta rätten ha sin gång? För oss Sverigedemokrater är frågan enkel att besvara, man ska anpassa sig in i det svenska samhället och vi ska aldrig integreras in i ett samhälle där barbariska handlingar som dessa ingår i den allmänna samhällssynen.

Annons

I Sundsvall har vi Sverigedemokrater bland annat drivit frågan om integrationsplikt, det vill säga att man tar seden dit man kommer och att man anpassar sig till landet man anlänt till, något som kritiserades och avslogs av samtliga övriga partier i kommunfullmäktige. Det främsta motargumentet till detta rörde sig egentligen om semantik där användningen utav ordet assimilation istället för integration på vissa ställen ställde till med oreda. Ifall detta skulle vara en del av att "mötas på mitten", att godta misshandel på grund av smädelser, så är det något som vi och säkerligen andra anser vara varken positivt eller önskvärt.

Annons

Brukandet av våld, att begå misshandel eller att ta lagen i egna händer är oacceptabelt, oavsett om man fått hånande ord riktade mot sin heder eller ej.

Dan Rasmusson, politisk sekreterare Sverigedemokraterna Sundsvall

Kevin Sahlin, ordförande Sverigedemokraterna Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan