Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Politiska majoriteten: Statens tillskott skapar välfärd i Sundsvall

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Pontus Hellsén

Annons

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet arbetar tillsammans för att utveckla välfärden i Sundsvall. Vi vill bland annat se bättre villkor för personalen i äldreomsorgen, fler äldreboende- och förskoleplatser och satsningar för att stärka det förebyggande arbetet riktat mot barn och unga. De höjda statsbidragen de senaste åren bidrar till att möjliggöra det. Särskilt viktiga har tillskotten varit under coronapandemin där dessa bidragit till att vi kunnat fokusera på att arbeta för att begränsa smittspridningen.

De ökade statsbidragen har bidragit till att de ekonomiska utmaningarna för Sundsvalls kommun minskat och att vi har kunnat få bättre arbetsro i flera verksamheter, men vi har också kunnat göra en del satsningar för att stärka välfärden.

Annons

Här följer några exempel på det som möjliggjorts i vår kommun:

Annons

■ Arbetet med att fasa ut delade turer för personalen inom äldreomsorgen är påbörjat.

■ Bemanningstalen på kommunens äldreboenden har höjts två gånger sedan 2018, senaste gången på de största boendena i början av 2021.

■ Satsningar på nya träffpunkter för äldre, fler platser på daglig verksamhet för demenssjuka och utvecklad demensvård är beslutade och påbörjade.

■ Utbildningssatsningen. Äldreomsorgslyftet har inneburit att vårdbiträden får möjlighet att läsa till undersköterska på arbetstid. Fler utbildningstillfällen kommer att erbjudas de kommande åren.

■ Resurstillskott till socialtjänsten för att bland annat möjliggöra ett ökat fokus på det förebyggande arbetet riktat mot barn och unga.

■ Inom skolan används statens likvärdighetssatsning bland annat till kulturskolan för att arbeta uppsökande mot socioekonomiskt svagare områden, stärkt bemanning av skolkurator samt insatser för att höja den specialpedagogiska kompetensen.

■ Investeringar i nya förskolor och äldreboenden. 240 miljoner kronor har investerats och kommer att investeras i nya förskolor i Stöde, Haga, Kovland och Bosvedjan. Nya äldreboendeplatser planeras på Solhaga och Alnösol.

Vi vet att Sundsvalls kommun, precis som många andra kommuner, står inför utmaningar de kommande åren där vi har en ökad andel äldre befolkning samtidigt som den arbetsföra andelen av befolkningen inte ökar i samma omfattning. Vi kommer därför också fortsätta vårt målmedvetna arbete för att fler Sundsvallsbor ska ha ett jobb att gå till och att skapa förutsättningar för 5 000 nya jobb till 2030, något som innebär ökade skatteintäkter och mer resurser att utveckla vår gemensamma välfärd.

Annons

Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande Sundsvall

Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens vice ordförande Sundsvall

Hans Forsberg (C), ordförande service- och förvaltningsutskottet

Isabell Mixter (V), gruppledare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy