Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Replik: Vår politik är bättre än majoritetens misslyckade

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Personalbristen är påtaglig liksom överbeläggningarna – oftast 25 och uppåt till närmare 50 under hösten – bara inom medicinblocket i Sundsvall, skriver debattförfattarna.

Bild: Olle Larsson

Annons

Replik på S+M+L:s insändare "Påståendena om vården tål inte närmare granskning – och vad föreslår oppositionen?" i ST 29/12.

"Både 2020 och 2021 gör Region Västernorrland plusresultat"

Visst, men det beror enbart på regeringens stora stödpaket på grund av pandemin. Majoritetens försök att få kontroll över kostnaderna är lika misslyckade som förut och består mest av felräkningar och glädjekalkyler.

"Antalet anställda som jobbar i vården ökar och det sker ingen personalflykt"

Om så vore fallet, hur förklaras då det faktum att de öppna vårdplatserna framför allt inom de medicinska specialisterna i Sundsvall minskat kraftigt de senaste två åren – från 135 i november 2019 till ett snitt på 97 under hösten 2021?

Annons

Annons

Personalbristen är påtaglig liksom överbeläggningarna – oftast 25 och uppåt till närmare 50 under hösten – bara inom medicinblocket i Sundsvall.

Vi i oppositionen skulle istället använda befintliga resurser effektivt. Vi skulle utveckla den akutgeriatriska avdelningen istället för att avveckla den. Majoriteten påstår sig vilja prioritera vården av multisjuka äldre. Men nu är det ett bekymmer att ens veta var de ska vårdas. Tydligen blir det lite varstans med hjälp av ambulerande geriatriker. Är det effektiv användning av specialistkompetens?

Dokumenterade erfarenheter visar att systematisk omhändertagande av patienterna med geriatriska team ökar möjligheterna för dem att återgå till sina egna hem. Ett betydligt bättre alternativ både för vår befolkning och kommunernas ekonomi.

Det vore bättre att prioritera den geriatriska vården och öka vårdplatserna. Direktinskrivningar från akuten skulle få personalen där att jubla och ge ett bättre omhändertagande av patienterna.

Vi har länge velat satsa på den underfinansierade primärvården. De kan minska "de undvikbara inläggningarna". Men att helt eliminerar inläggningar – dit är det långt och närmast utopiskt.

Återinläggning efter för tidig utskrivning till för låg vårdnivå är också ett problem.

Annons

Allt ska inte göras överallt men att ta vara på våra resurser och få en balans på sjukhusen istället för en fragmenterad specialisering – det tror vi på!

Pia Lundin, Sjukvårdspartiet

Sanna Jonsson, Centerpartiet

Michal Zakolski, Kristdemokraterna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan