Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Birsta / Skön

Debatt
Sundsvalls bönder amputeras bit för bit – rödlista all jordbruksmark

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

13 hektar försörjer cirka 30 kossor med mat årligen som i sin tur ger oss mjölk och kött, skriver Per Dahlin.

Annons

Det kliar i fingrarna på fastighetsbolaget Lilium. Spekulativt köpte de de sista cirka 13 hektaren högproduktiv jordbruksmark i Birsta (egentligen Ljusta) som man hoppas kunna "utveckla" och därigenom avveckla ytterligare livsmedelsproduktion i Sundsvalls kommun genom att asfaltera mark.

13 hektar försörjer cirka 30 kossor med mat årligen som i sin tur ger oss mjölk och kött.

Annons

Av de kvarvarande matproducerande företagen i kommunen åker många miltals med sina maskiner för att bruka tillräckligt med mark till djurens mat och för sin produktion. Exempel finns där man tvingas passera kommungränsen.

Annons

Sundsvall säger sig ta miljöansvar och ställa om till ett hållbart samhälle. Och samtidigt kommer man med stor sannolikhet att applådera vad som än händer vid asfaltering av jordbruksmark som något positivt för kommunen.

Ett hållbart samhälle innebär först och främst hushållning med mark och vatten för en trygg matproduktion, helst närodlad.

Sverige kan i dag med sitt jordbruk försörja knappt hälften av sin befolkning med mat och värre ser det ut att bli. Här i Norrland har vi goda förutsättningar, tack vare klimatet, att producera bra livsmedel om vi bara har fortsatt tillgång till rationell åkermark.

Till Lilium vill jag säga: Sälj marken till odlande bönder till priset för jordbruksmark. Ta ansvar.

Till Sundsvalls kommun: Rödlista all jordbruksmark, snart är den utrotad. Ta ansvar.

Per Dahlin, ordförande Alnö/Skön LRF avdelning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy