Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Framtidens klimatpolitik behöver signalera framtidstro

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Framtidens klimatpolitik är höger, skriver Oskar Brusell (M). Foto: Emmelie Hedenström

Annons

För några veckor sedan fick jag frågan av en ung tjej på ett gymnasium i Sundsvall: vilka politiker bryr sig egentligen om klimatet? Frågan kom, berättade hon, från en allmän uppfattning att politiker inte gör tillräckligt bland henne och hennes jämnåriga vänner.

Och frågan är intressant. Jag tror genuint att de flesta politiker oavsett partifärg lägger stor vikt vid den utmaning som finns, men till sist måste deras arbete bedömas på resultaten. Många får nog uppfattningen av att de dagligen ser politiker gestikulera kring och tala högt om miljö- och klimatpolitik. I samma veva ser man nyheten att Sverige inte når klimatmålen och att utsläppsminskningar planar ut. Hur kommer det sig, att man talar så mycket och ofta om någonting, men ändå inte levererar?

Annons

Nuvarande regering har en hög svansföring i frågan. Detta trots bristande resultat i huvudmålet, att bidra till att minska utsläppen tillräckligt globalt. Men utöver ineffektiv klimatpolitik slår man samtidigt undan benen för lantbrukare och folk på landsbygden, unga som gamla, genom orimligt höga och skattetyngda drivmedelspriser. Man skakar om en hel elmarknad, där människor i södra Sverige ser ut att få extremt höga elräkningar att ta tag i lagom till att julen ska städas bort.

Annons

En rejäl klimatomställning för framtiden behövs. Men för att den ska förbli permanent krävs att alla ges förutsättningar och möjlighet att bidra. Då kan vi inte ha en politik som straffar ut landsbygd och försvårar för människor som är beroende av bil. Då krävs att en effektiv miljö- och klimatpolitik där mest effekt per krona är ledstjärnan, snarare än ineffektiva plastpåseskatter och aktivism mot skogsbrukare. Symbolpolitik kan inte bli det politiska svaret på ökad klimatångest hos unga.

Framtidens klimatpolitik är höger. Moderaterna, som Sveriges främsta miljöparti, har rejäla och konkreta åtgärder som både nationellt och internationellt ser till klimatet. Framtidens gröna omställning bör ta vara på den stora viljan till att bidra hållbart, från både företag och privatpersoner. Incitament och en vilja till omställning kommer alltid vara mer effektiv än att försöka skatta bort problemen. Det handlar om utökade klimatavdrag för industrin, mer klimatbistånd och ekonomiska incitament till de som håller rent.

Annons

Till sist, och kanske det viktigaste, är att framtidens klimatpolitik behöver signalera framtidstro. Skräck och domedagsprofetior har allt för länge stått i centrum och tagit fokus från samtalet. För att vi tillsammans ska ta stora steg i klimatfrågan, behövs framtidsoptimism och gemensam vilja.

Annons

Så för att svara på frågan från den unga tjejen på gymnasiet: det är en bra fråga du ställer. Jag tror att de flesta som engagerar sig politiskt har goda intentioner, däremot måste resultaten och konkret handlande stå i centrum bortom fina ord.

Oskar Brusell (M), kandidat till riksdagen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy