Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
Socialdemokraterna har en skev syn på jobbskapande och tillväxt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Under 2021 års sista kommunfullmäktige avslöjade Bodil Hansson (S) och Socialdemokraterna sin syn på jobbskapande, kommunens ekonomi och Sundsvalls tillväxt. Det påstods att Sundsvalls kommun äntligen är i hamn med att komma tillrätta med ekonomin. Ett påstående som känns både främmande och avlägset när underskotten för kommunens tre största nämnder ser ut att visa ett samlat underskott på över 100 miljoner kronor.

Sundsvalls kommun är inte i hamn. Varken med kommunens ekonomi, med kvaliteten i skolan och i omsorgen och inte heller med jobbskapandet, skriver debattförfattarna.

Bild: Pontus Hellsén

Det är i välfärdens kärna – skolan, omsorgen och arbetsmarknaden – som Socialdemokraterna misslyckats allra mest. Skolresultaten pekar nedåt, långtidsarbetslösheten är särskilt hög i Sundsvall och vi har en dyr äldreomsorg i förhållande till andra kommuner, vilket riskerar påverka kvaliteten när behoven ökar. Samtidigt slår ledande politiker sig för bröstet och säger att de är i hamn. Det är magstarkt.

Annons

Annons

Det är vår fasta övertygelse att det är jobb som skapar välfärd. Ju fler som jobbar, desto mer pengar till det som är vårt gemensamma. Därför finns det ingen viktigare uppgift som kommunpolitiker än att skapa förutsättningar för fler lokala jobb. Vi var hoppfulla när även Socialdemokraterna i Sundsvall nåtts av denna insikt då de ledande politikerna hade som gemensam målsättning att skapa 5000 nya jobb i Sundsvall. Det är en rimlig och bra målsättning, men den måste också fyllas med innehåll.

Ett förbättrat lokalt näringslivsklimat, en hög kommunal service och vass kompetensförsörjning är några konkreta förslag som skulle skapa förutsättningar för fler lokala jobb i Sundsvall. Men dessa åtgärder lyser med sin frånvaro. Istället avslöjade Socialdemokraterna och Bodil Hanssons (S) att målsättning om 5 000 nya jobb lika gärna kan uppnås genom att kommunen anställer fler.

Den logiken visar på Socialdemokraternas bristande insikt om hur tillväxt skapas. Det är i växande företag, nystartade företag och etablerade företag som tillväxt skapas – inte på kommunhuset. När företag flyttar hit, startar upp och anställer så tillför det skattepengar in till det som är vårt gemensamma. Ju fler som jobbar i Sundsvall – desto mer pengar till skolan och omsorgen.

Sundsvalls kommun är inte i hamn. Varken med kommunens ekonomi, med kvaliteten i skolan och i omsorgen och inte heller med jobbskapandet. Det är mindre än 250 dagar kvar till val. Vi vill stärka Sundsvall kommuns tillväxt genom fler jobb i lokala företag, genom att förbättra kommunens företagsklimat och service gentemot företagarna, genom att förändra och förbättra skolresultaten och genom att ta arbetslinjen till de som står utanför arbetsmarknaden.

Alicja Kapica (M), oppositionsråd

Viktoria Jansson (M), gruppledare

Bertil Kjellberg (M), ledamot kommunstyrelsen

Tom Emanuelz (M), ersättare kommunstyrelsen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan