Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

VAL 2022: Skolan

Debatt
Vi är inte nöjda förrän vi har en likvärdig skola och förskola

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi skulle vilja veta hur ni tänker satsa på skolan under 2022. Inte hur mycket vi slipper spara, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Så var det nytt år och nya möjligheter, som det heter. Vi har haft jullov från allt ett tag, men nu står vi inför en vårtermin med stora nedskärningar. 112, 95 eller 65 miljoner. Oavsett exakt siffra, en alldeles för stor börda att bära. Vi har lite frågor och dessa ställer vi till er, ledamöter i kommunfullmäktige.

Vi gör det goda livet möjligt, sägs det när ni pratar om Sundsvalls kommunala uppdrag. I våra ögon verkar det som ni, vår högsta ledning, just nu kör The race to the bottom!

Kommunens politiker slänger sig allt som oftast med att "vi inte är värre än andra jämförbara kommuner", "vi måste anpassa oss till kostymen". Kan man verkligen bromsa sig ur en uppförsbacke? Vi skulle vilja veta hur ni tänker satsa på skolan under 2022. Inte hur mycket vi slipper spara.

Annons

Annons

Fråga er: Vill vi ha en skola som kostar minst eller vill vi ha en skola som kostar det som behövs för att bibehålla och kanske till och med öka kvalitet och rättssäkerhet för medarbetare, barn och elever? Tänk om ni skulle öka resurserna och därmed öka möjligheten för fler att få känna hur det känns att lyckas, att bli sedd, att få slutbetyg. Saker som med säkerhet är framgångsfaktorer i livet.

Bodil Hansson skriver i en replik i ST: "För oss är skolan viktig och som kommunstyrelsens ordförande vill jag också lyfta fram att jag tror på den kommunala skolan … få stopp på den negativa spiral där föräldrar väljer bort den kommunala skolan. Den bästa skolan ska vara den nära skolan."

Fråga er: Vilken makt har ni att påverka fördelningsprinciper så skattemedel hamnar i barnens och elevernas utbildning? Mycket finns att önska kring det världsunika skolsystem som vi nu verkar i. Forskare, lärare, sakkunniga och allmänhet rapporterar om konsekvenserna vi ser i marknadsskolans och nedskärningarnas spår. Hur har ni tagit till er av denna forskning och rapporter från verkligheten?

Tänker ni använda denna kunskap som grund för era beslut och ta riktning för Sundsvall som en stark skolkommun 2022?

Annons

Sundsvalls kommun försöker vara en attraktiv kommun för små och stora företag. Just nu pratas det bland annat  om Northvolt. Självklart viktiga frågor för Sundsvalls framtid. Jobbtillfällen, inkomster, välgång … Men barnen då?

Annons

Vi vill ha en fungerande kommunal skola och förskola. Vi vill till och med ha en fantastisk kommunal skola och förskola. En behovsorienterad budget där skollagen trumfar kommunallagen, varje gång. Det är attraktivt för inflyttande familjer.

Vi är inte nöjda förrän vi har en likvärdig och värdig skola och förskola. En säker och trygg plats för alla barn, där alla får chansen att växa, där ingen har en prislapp i pannan och där mänskliga värden leder budgetarbetet framåt. 

Fråga er: Varför skulle ni nöja er med mindre?

Katarina Wallner, lärare, Zeinab Al-Zibala, barnskötare och Therese Lindberg, lärare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy