Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Förvånad över medias ringa intresse för lokala revyer – ST svarar direkt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är på tiden att regionala medieföretag ger plats för lokala kulturutövare och därmed även för lokalrevyer, skriver debattförfattaren. ST svarar direkt.

Bild: Henrik Lundbjörk

Annons

Jag har under 30 år producerat lokalrevy, framför allt i Strängnäs. Där visade lokalradio och tv ett stort intresse för de årliga nyårsrevyerna i Södermanland. Detta gällde i ännu högre grad tidningen Eskilstuna-Kuriren. De gjorde artiklar från repetitionerna och recenserade självfallet premiärens föreställning.

Som producent för Sundsvalls Stadsrevy är jag oerhört förvånad över det ringa intresset som de regionala medierna visar för sina lokala revyer. De omnämns inte i lokala radio- eller tv-sändningar. Inte heller i Sundsvalls Tidning.

Då jag kontaktade redaktören för kultursidorna sa denne att revy inte bevakades av kulturredaktionen, utan hörde hemma på nöjessidorna. Nu visade det sig att ST inte har någon nöjesredaktion. Det blev ännu tydligare för mig när jag synade nöjessidorna för de senaste 14 dagarna. Samtliga artiklar på nöjessidan var skriva av TT. Alltså, ingenting av det lokala nöjeslivet, hade under de senaste 14 dagarna, fått något utrymme alls på nöjessidorna, i sin egna lokaltidning. Det blir väl lätt så när en tidning tillhör en stor koncern utan någon lokal förankring alls.

Annons

Annons

Då jag kontaktade nyhetschefen på ST svarade denne att konkurrensen om utrymmet i tidningen var stor. Man kan inte bevaka allt. Det är vi väl medvetna om. Sundvalls Stadsrevy har ST inte bevakat alls under ett flertal år. Det är på tiden att regionala medieföretag ger plats för lokala kulturutövare och därmed även för lokalrevyer.

Dock tändes ett litet hopp när man i ST den 7 januari kunde läsa att krönikören Elin Bergström längtar efter kultur. Om Elin kontaktar mig, ska jag se till att hon får två biljetter till Sundsvalls Stadsrevys föreställning av Kulsprutor och Skrattsalvor.

Stig JB, producent för Sundsvalls Stadsrevy och ordförande i LIS, Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige

SVAR DIREKT:

Hej Stig! Sundsvalls Tidning har massor av lokal kulturbevakning och lokala kulturutövare i spalterna. Vad gäller stadsrevyn var den inställd på grund av pandemin i fjol men de tre åren före dess har vi varit på plats  och rapporterat om den lokala revyn.

Vi bevakar många fler ämnen utöver kultur, och det mesta gör vi utifrån vår gemensamma redaktion. Trots att vi till exempel organisatoriskt saknar såväl bostads- som trafik- och brottsredaktion så publicerar vi massor av uppskattad journalistik inom de här områdena. Detsamma gäller den lokala nöjesbevakningen, medan nyhetsbyrån TT står för den icke-lokala rapporteringen.

Karin Näslund, chefredaktör Sundsvalls Tidning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan